Η «αόρατη Διεθνής» της Μαφίας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η «αόρατη Διεθνής» της Μαφίας

Την ώρα που η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχει ανατρέψει τη γεωπολιτική σκακιέρα Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής, μια άλλη απειλή πιο σιωπηλή αλλά αποτελεσματική και πολυδιάστατη διεισδύει σε θεσμούς και κράτη, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Πρόκειται για το «διακρατικό οργανωμένο έγκλημα», όπως το ονομάζει η εφημερίδα «Le Monde», η οποία σε μια σειρά ρεπορτάζ με τίτλο «Γεωπολιτική της Μαφίας» χαρτογραφεί τις έκνομες δραστηριότητές αυτού του… τέρατος με τα αναρίθμητα πλοκάμια, που κατά πολλούς αναλυτές καταλαμβάνει, μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την τρίτη θέση στις λεγόμενες «υπερδυνάμεις».

Η «αόρατη Διεθνής» της Μαφίας

Οι σχέσεις με την εξουσία

Κοινός παρονομαστής στις ανά τον κόσμο μαφίες, σύμφωνα με την έρευνα της γαλλικής εφημερίδας, είναι η αυξανόμενη αλληλεπίδραση του οργανωμένου εγκλήματος με την κρατική εξουσία. Το γεγονός αυτό καθιστά όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την καταπολέμηση των αδίστακτων κακοποιών που βάφουν με αίμα όποιο διακεκριμένο στέλεχος της δημόσιας ζωής δεν διευκολύνει τις δραστηριότητές τους. Το αξίωμα «ασήμι ή μολύβι» (plata o plomo), δηλαδή «είτε θα σας δωροδοκήσουμε, είτε θα σας σκοτώσουμε», που υιοθέτησε πρώτος ο αδίστακτος κολομβιανός ναρκέμπορος Πάμπλο Εσκομπάρ πριν από τέσσερις δεκαετίες, εξακολουθεί να αποτελεί τη συνηθέστερη πρακτική.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μεξικού. Συνολικά 143 πολιτικοί που συνδέονταν με την τελευταία εκλογική διαδικασία μεταξύ 2020 και 2021, συμπεριλαμβανομένων 28 υποψηφίων για διαφορετικά δημόσια αξιώματα, δολοφονήθηκαν από τα εγχώρια καρτέλ, πάγια επιδίωξη των οποίων είναι η διασφάλιση πολιτικής προστασίας για τη διακίνηση ναρκωτικών προς τον μεγαλύτερο καταναλωτή του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες του εξωτερικού.

Η τεράστια οικονομική δύναμη των συνολικά 15 καρτέλ που λυμαίνονται τη λατινοαμερικανική χώρα διαμορφώνει κυριολεκτικά το πολιτικό τοπίο. Σχεδόν καμία εκλογική αναμέτρηση δεν ξεφεύγει από την επιρροή τους και είναι τόσο μεγάλη η εισχώρησή τους στο κράτος που σε ορισμένες περιοχές – αναφέρει χαρακτηριστικά η «Monde» – γίνεται λόγος για συγκυβέρνησή τους με την κεντρική εξουσία.

Και αν η αρρωστημένη σχέση οργανωμένου εγκλήματος και κράτους σε κάποιες χώρες αποτελεί μάστιγα, υπάρχουν άλλες όπου το «αόρατο» χέρι της μαφίας είναι αυτό που κυβερνά. Οι σαρωτικές αλλαγές που ήρθαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού σε ολόκληρο τον πρώην σοβιετικό χώρο έδωσαν πάτημα στις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: