Η Αρκούδα, του Άντον Τσέχωφ στο «ΧοροΧρόνο»

Η Αρκούδα, του Άντον Τσέχωφ στο «ΧοροΧρόνο»

Ο ηθοποιός Νίκος Κορδώνης καταπιάνεται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία με αφορμή το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ «Η Αρκούδα» με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής. Η παράσταση θα ανέβει, από τις 28 Ιανουαρίου 2023, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού, τον «ΧοροΧρόνο», στο Γκάζι, εγκαινιάζοντας έτσι ένα άνοιγμα της σχολής στο χώρο του θεάτρου.
Στη σκηνή θα απολαύσουμε την Κατερίνα Λάττα, τον Γιάννη Λατουσάκη και τον Γιάννη Δενδρινό.
Λίγα λόγια για το έργο:
Η υπόθεση εξελίσσεται σ’ ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της.
Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού  της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών.
Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτη.
Η μονομαχία είναι μονόδρομος. Το πένθος, το χρέος και τέλος ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσεχωφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό.
Σε μια επιστολή του, στις 28 Φλεβάρη 1888, ο ίδιος ο Τσέχωφ γράφει:
«Απλά για να σκοτώσω την ώρα μου έγραψα ένα ασήμαντο, μικρό βοντβίλ, σε ύφος γαλλικό , που ονομάζεται Αρκούδα. Εάν αντιληφθούν στους ”Μοντέρνους Καιρούς” ότι γράφω βοντβίλ θα με εξοστρακίσουν! Τι να κάνω , σχεδιάζω κάτι βαρυσήμαντο και προκύπτει τρα-λα-λα. Παρά τις απόπειρες μου για σοβαρότητα , αποτέλεσμα μηδέν. Με εμένα καθετί σημαντικό μεταμορφώνεται σε ασήμαντο».
«Η ζωή είναι μια πορεία προς τη φυλακή , η αληθινή λογοτεχνία οφείλει να διδάσκει πως να διαφεύγεις ή να υπόσχεται την ελευθερία».Δια χειρός Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ
Σκηνοθετικό Σημείωμα:
«Ένα θέατρο που χωράει σε μια βαλίτσα ή σε ένα ασανσέρ, ακόμα και σε μια μπαμπούσκα, μα και σε μια σάλα χορού.
Εξωστρεφές βοντβίλ, οριακά ακραίο,γεμάτο ανατροπες .
Ο μάγος Τσέχωφ κυνηγώντας το μεγάλο όνειρο, κάνει το πένθος ζωή και το σκοτάδι φως,ταξιδεύοντας μας σε μια όαση γέλιου και συγκίνησης.
Έτσι κι εμείς αναμετριόμαστε με όλη μας τη δύναμη  με το μεγαλείο του συγγραφέα και με εργαλεία τη μουσική, την ποίηση και τα ίδια μας τα σώματα, κυνηγούμε μια πατρίδα στην ατέλειωτη και θλιβερή στέπα της πραγματικότητας».Νίκος Κορδώνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕίναι νέοι. Και ξεχώρισαν με τις ερμηνείες τους (το 2022)12.09.2018
Λίγα λόγια για τον Χοροχρόνο:
«Τον Ιούνιο του 2015, ένα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: