Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Τα εθνικά θέματα και το επενδυτικό «σαφάρι»

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Τα εθνικά θέματα και το επενδυτικό «σαφάρι»

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Νέα Υόρκη – όπου πραγματοποιείται η 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ –  απαντά η Αθήνα στο σκηνικό έντασης που το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα. Με μία πολυεπίπεδη ατζέντα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κύκλο συναντήσεων, με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα θα υπάρξει και μία σειρά επαφών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με την κυβέρνηση να τονίζει τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης για να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομία. 

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω της αυξανόμενης παραβατικότητας από τη γείτονα χώρα. Τα …ήρεμα νερά στο Αιγαίο αποτελούν παρελθόν  και η Άγκυρα  έχει επιστρέψει στο δρόμο των προκλήσεων, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή με «πρόσχημα» το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο σημείο να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο «παζλ», καθώς είχε προηγηθεί ένα μπαράζ προκλητικών ενεργειών. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν  επανειλλημένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει περιστατικά παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη  θα κάνει ειδική αναφορά στα ζητήματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή περνούν μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά θα κυριαρχήσουν σήμερα στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτέρες. Να σημειωθεί πως χθες με τον κύριο Γκουτέρες συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα η ελληνική πλευρά κοιτά και  προς την ευρύτερη «γειτονιά». Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι  σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς η  Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες τα φώτα είναι στραμμένα στη Λιβύη, καθώς μια σειρά γεγονότων αναζωπυρώνουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: