Η χρονιά των τραπεζών στο Χ.Α.

Ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια “κόκκινα δάνεια” και υπόσχεση μερίσματος.

Η αγορά προσδοκά την πρώτη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, μετά από σχεδόν 14 χρόνια. Εφέτος είναι η πρώτη χρήση στην οποία όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs.

Η γενική εικόνα είναι άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Για σχεδόν 10 χρόνια, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα αποτελούσε τροχοπέδη για την τοπική αγορά, λόγω του διαρκούς κινδύνου ανακεφαλαιοποίησης αλλά και του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Αυτό έχει πλέον αντιστραφεί και το 2022, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 11% έναντι αρνητικού 5% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη. Η ΕΤΕ και η Eurobank ήταν δύο από τις τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη (+28% και +18%, αντίστοιχα).

Στην κορυφή της κερδοφορίας στην Ευρώπη βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στο γ’ τρίμηνο του 2022, αναστρέφοντας τη θέση ουραγού που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Μία εξέλιξη που αποτυπώνει την αλλαγή πορείας των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 2,86 δισ. ευρώ (2,31 δισ. στο β΄3μηνο) ή στο 15,38% του μετοχικού κεφαλαίου τους στο γ’ τρίμηνο του 2022 έναντι 7,55% κατά μέσο όρο των τραπεζών που εποπτεύονται από την ΕΚΤ.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 6,82% των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών έναντι 7,11% στο β’ τρίμηνο, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά που παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου μειώθηκε στο 2,29% στο γ’ τρίμηνο.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ρυθμίσεις των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 18,58 δις. ευρώ στο γ’ τρίμηνο, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στο 52,67%.

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και ο δείκτης ρευστότητας , o οποίος έφθασε το 194% έναντι 162% στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες στο 9μηνο 2022 εμφάνισαν κέρδη 2,8 δισ. με προοπτική συνολικά για το 2022 να φθάσουν περίπου στα 3,5 δισ. σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έκτακτα κέρδη ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα επαναληφθούν το 2023. Όμως αναμένεται να υπερκαλυφτούν από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια. Τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών ήταν υψηλά καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ έμειναν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: