Η «διαβολο-εβδομάδα» του Jeep Willys

Η «διαβολο-εβδομάδα» του Jeep Willys

Οι δοκιμές εξέλιξης του οχήματος που «κέρδισε» τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
«Το Jeep ήταν ένα από τα τρία καθοριστικής σημασίας όπλα των Η.Π.Α. στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η παραπάνω φράση του Προέδρου Αϊζενχάουερ σημειώνει με εμφατικό τρόπο την σημαντικότητα του οχήματος που εκτός των άλλων αποτέλεσε και την αφετηρία της θρυλικής μάρκας που σύντομα έγινε συνώνυμο των πολιτικών οχημάτων 4×4 και στη συνέχεια των SUV. Ανθεκτικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό όσο κανένα άλλο, το Willys, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τα συμμαχικά στρατεύματα που το χρησιμοποιούσαν με κάθε πιθανό τρόπο. Από τις ακτές της Νορμανδίας και τις ερήμους της Β. Αφρικής, μέχρι τις χιονισμένες Άλπεις και τους βάλτους στα νησιά του Ειρηνικού.

Το ξεκίνημα της παραγωγής του Willys MB με τον κινητήρα των 60 ίππων και βέβαια την κίνηση σε όλους τους τροχούς σηματοδότησε μια νέα εποχή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αργότερα με την λήξη του 2ου Π.Π., το 1945, το Jeep θα προσέφερε τις αρετές του πλέον για ειρηνικούς σκοπούς, με το CJ (Civilian Jeep) να αποτελεί το πρώτο τετρακίνητο όχημα μαζικής παραγωγής για πολιτική χρήση στον κόσμο.

Η επιτυχία του Willys σε κάθε πεδίο που βρέθηκε, εκτός από τον έξυπνο σχεδιασμό και την δυνατότητα παραγωγής μεγάλου αριθμού οχημάτων από τις Η.Π.Α., οφείλεται και στις εξαντλητικές δοκιμές που πέρασε το όχημα πριν χρησιμοποιηθεί από τους συμμάχους. Τα πλάνα από τις δοκιμές προκαλούν θαυμασμό ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, με τα Willys να περνούν με πλήρες φορτίο από πολύ κακής ποιότητας διαδρομές και τον οδηγό να μην ελαττώνει στο ελάχιστο την ταχύτητα του οχήματος.
Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Jeep

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: news.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: