Η Διεθνής των αυταρχικών απειλεί τη δημοκρατία – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η Διεθνής των αυταρχικών απειλεί τη δημοκρατία

Οταν στις 6 του περασμένου Ιανουαρίου όχλος εισέβαλλε στο Καπιτώλιο, κατόπιν προτροπής του Ντόναλντ Τραμπ, για να εμποδίσει το Κογκρέσο να επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική δημοκρατία είναι εκείνη που δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα. Και θα συνεχίσει να το υφίσταται το 2022 – χρονιά εκλογική με τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση μέρους του Κογκρέσου τον Νοέμβριο – γιατί το τραμπικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φροντίζει να βάζει εγκαίρως τις βάσεις για να μπορεί να ανατρέψει πιο εύκολα ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η αμερικανική πολιτική σήμερα βρίσκεται εν μέσω μιας ριζικής απομάκρυνσης από τους δημοκρατικούς κανόνες και παραδόσεις που κατηύθυναν τη χώρα για πάρα πολύ καιρό» διαπίστωσαν πρόσφατα οι «New York Times». Η απομάκρυνση αυτή από τη δημοκρατία βασίζεται στην εντελώς λανθασμένη πεποίθηση – την οποία παρ’ όλα αυτά πιστεύουν περισσότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους – ότι τις εκλογές του 2020 τις κέρδισε ο Τραμπ και τις έκλεψε ο Μπάιντεν. «Stop the Steal» («Σταματήστε την κλεψιά») ονομάζεται το κίνημα που δρα σε πολιτειακό επίπεδο, κυρίως στις αμφιταλαντευόμενες Πολιτείες, αλλάζοντας για παράδειγμα τη νομοθεσία ώστε να γίνουν αιρετά τα πόστα κρίσιμων εκλογικών αξιωματούχων και φροντίζοντας, στη συνέχεια, να εκλεγούν στα πόστα αυτά άνθρωποι που πιστεύουν στην «κλεψιά του 2020».

Μεταπανδημικό μέλλον – Οι μεγατάσεις και τα εναλλακτικά σενάρια για τις επόμενες δεκαετίες

Αυταρχικό μέτωπο

Στις εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο και στις προεδρικές του 2024 υπάρχει ο κίνδυνος ένας από τους αξιωματούχους αυτούς να ανατρέψει ένα νόμιμο αποτέλεσμα – όπως προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε, να κάνει ο Τραμπ στην Τζόρτζια το 2020.

Οι ΗΠΑ αποτελούν μόνο ένα παράδειγμα της ανόδου του αυταρχισμού στον κόσμο. Ενώ ο 20ός αιώνας τελείωσε με τη δημοκρατία να έχει κερδίσει άλλες ιδεολογίες (φασισμό, κομμουνισμό) και να εξαπλώνεται στον κόσμο, σήμερα ο αυταρχισμός όχι μόνο είναι σε άνοδο αλλά και οι αυταρχικοί ηγέτες αλληλοϋποστηρίζονται μέσω ενός άτυπου αυταρχικού μετώπου.

Την πολιτική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη των αυταρχικών ηγετών περιέγραψε πρόσφατα η ιστορικός Αν Απλμπομ, σε άρθρο της στο «The Atlantic» με τίτλο «Ο αυταρχισμός κερδίζει». Ειδική στον αυταρχισμό, η Απλμπομ, της οποίας το τελευταίο βιβλίο αναφέρεται στο «Λυκόφως της Δημοκρατίας: το σαγηνευτικό δέλεαρ του αυταρχισμού», προειδοποιεί για την άνοδό του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: