Η διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό και οι φοροελαφρύνσεις το 2022

Η διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό και οι φοροελαφρύνσεις το 2022

Αυξήσεις στους μισθούς φέρνει για τους εργαζόμενους το 2022, καθώς όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα έρθουν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και παράλληλα θα παραμείνουν σε ισχύ οι μειώσεις στις εισφορές και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι ύψους 2% και θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους και η δεύτερη δόση όπως έχει δηλώσει το κυβερνητικό επιτελείο θα έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο. Το ύψος της θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%.

Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αφορά περίπου 700.000 εργαζόμενους, αλλά επηρεάζει τις αποδοχές και στους τομείς των ευέλικτων μορφών εργασίας (π.χ. μερική απασχόληση) ενώ η αύξηση επηρεάζει και τουλάχιστον 20 επιδόματα.

Οι φοροελαφρύνσεις

Πακέτο φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό φέρνει επίσης το 2022. Ειδικότερα οι φοροελαφρύνσεις που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, αφορούν τα ακόλουθα:

νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση
μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και το 2022
μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού
πλήρη κατάργηση του τέλους κινητής και καρτοκινητής για τους νέους έως 29 ετών.
παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μέτρο που ωφελεί άμεσα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες
συνέχιση και μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, καθώς και στο 55% από 100% της προκαταβολής για τα φυσικά πρόσωπα
αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10% του συνολικού λογαριασμού) έως και τον Ιούνιο του 2022
έκπτωση 200% από τα ακαθάριστα έσοδα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: