Η επέλαση των small caps – Μετοχές με αποδόσεις έως 612%!

Η επέλαση των small caps – Μετοχές με αποδόσεις έως 612%!

 Μια σημαντική “ποιοτική” αλλαγή συντελείται αθόρυβα στο χρηματιστήριο, που συνεχίζει με αργό σταθερό βηματισμό την ανοδική πορεία του: Στο προσκήνιο επιστρέφουν  – μετά από πολυετή απουσία –  τα μικρά “περιφερειακά” χαρτιά, που καταγράφουν  εντυπωσιακές ημερήσιες επιδόσεις με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Το δυναμικό comeback των small και mid caps επιδέχεται πολλές  – και αντικρουόμενες – ερμηνείες:  Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο ανοδικός κύκλος της αγοράς τείνει να ολοκληρωθεί, ή αντίθετα ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία γενικευμένης ανόδου, που θα έχει μεγάλο εύρος και χρονική διάρκεια.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών διαφόρων κλάδων, ενώ η μεγάλη άνοδος πολλών μετοχών της “περιφέρειας” απεγκλωβίζει κεφάλαια μικροεπενδυτών, ενισχύοντας τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Μεγάλος όγκος συναλλαγών

Μετά από μιά μακρά περίοδο αφάνειας, όλο και περισσότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται καθημερινά στο top-10 και στη λίστα των πλέον κερδισμένων, με συναλλαγές δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων.

Οι μετοχές που δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν  από τους 4 βασικούς δείκτες, κάλυψαν χθες περίπου το 8% του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών και το 5% του τζίρου. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το προηγούμενο εξάμηνο η συμμετοχή τους στον ημερήσιο τζίρο δεν υπερέβαινε το 1% κατά μέσο όρο.

Τurnarount stories  και deals

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις μετοχές εταιρειών μικρής-μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης συναρτάται με τις καλές θετικές επιδόσεις τους, με turnarount stories και με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς κλάδους, όπου κυοφορούνται πολλά deals εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών.

Ενδεικτική της δυναμικής που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή εικόνα στο ταμπλό: Ενώ οι τραπεζικές μετοχές διολίσθαιναν και στα εμποροβιομηχανικά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα, 16 small caps και περιφερειακά χαρτιά σημείωσαν άνοδο πάνω από 5%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Μάλιστα τα 6 από αυτά κέρδισαν πάνω από 11%.

Τη  μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν: Ιλυδα +16,4%, ΕΛΓΕΚΑ +14,8%, Δομική Κρήτης +12,5%, Καραμολέγκος 12,3%, ΚΛΜ (Κλουκίνας-Λάππας) +11,5%, Λανακάμ και Βογιατζόγλου +9,3%,  Byte +8,8%, Μινέρβα +8,3%, CPI +7%, Centric +6,5%.

Αστρονομικές αποδόσεις

Ορισμένες από αυτές τις μετοχές έχουν ήδη μακρά ανοδική διαδρομή, ή συνεχίζουν ένα πολύμηνο ράλι αποφέροντας εντυπωσιακές αποδόσεις σε επιθετικούς παίκτες που τοποθετήθηκαν εγκαίρως.

Η χρηματιστηριακή αξία της κατασκευαστικής εταιρείας Δομική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: