Η φάλαινα – monopoli.gr

Η φάλαινα - monopoli.gr

Υπόθεση
Ένας υπέρβαρος και άρρωστος καθηγητής που διδάσκει δημιουργική γραφή on line στους σπουδαστές του επιχειρεί να τα ξαναφτιάξει με την οργισμένη έφηβη κόρη του, η οποία του καταλογίζει το χωρισμό τους «επειδή τα έφτιαξες με έναν μαθητή σου» όταν εκείνη ήταν ακόμη μικρό παιδί.
Το κυνήγι του Μόμπι Ντικ
Ξεχάστε τον ανεξέλεγκτο σκηνοθετικό οίστρο του Αμερικανού  σκηνοθέτη που έχουμε συναντήσει στο παρελθόν. Η «Φάλαινα» δεν είναι ούτε «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», ούτε «Νώε», ούτε «Πηγή της ζωής». Αλλά δυστυχώς δεν είναι ούτε «Μαύρος Κύκνος», ούτε «Παλαιστής». Είναι ίσως η πιο χαμηλόφωνη, τρυφερή κι ανθρώπινη δημιουργία του, παρότι και πάλι η αφετηρία του Αρονόφκσι δεν είναι και τόσο αθώα.
Εξηγούμαστε: είναι προφανές ότι η ταινία δεν θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο αν στην θέση του εγκλωβισμένου και παχύσαρκου πρωταγωνιστή υπήρχε ένας καθημερινός τύπος που δεν θα φοβόταν να ανέβει στην ζυγαριά του. Το όλο προβοκατόρικο concept δεν είναι μόνο πονηρό αλλά κι εκβιαστικό. Η ιστορία επιχειρεί να γίνει μια μοντέρνα παραβολή για το «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μένβιλ προσαρμοσμένη στα σύγχρονα υπαρξιακά αδιέξοδα των ταλαιπωρημένων ψυχών, αλλά η «διασκευή» της κρύβει πολλά κενά και σηκώνει μεγάλη κουβέντα.
Ο Τσάρλι έχει κάνει μια σειρά από λάθος (;) επιλογές στη ζωή του που τον έχουν φτάσει σε σημείο καταστροφής από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Μεγαλύτερο αμάρτημα όλων η παραίτηση του και η ακόρεστη πείνα του. Ο μόνος πλέον σκοπός της ζωής του μοιάζει να είναι η αποκατάσταση της σχέσης του με την αποξενωμένη κόρη του (η υπέροχη Σιντι Σινκ, η Μαξ του «Stranger things»). Φυσικά, μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο.
Ο Τσάρλι παλεύει να βρει το πρόσφορο έδαφος για να της «μιλήσει» αλλά τα ζητήματα που αναπτύσσονται στην μεταξύ τους επαφή – η θρησκεία, η ενδοσκόπηση, το γκέι στοιχείο, το ζήτημα της μετάνοιας, ακόμη και η απόπειρα δωροδοκίας (της υπόσχεται να της αφήσει όλες του τις οικονομίες όταν πεθάνει)- είναι σχήματα που γίνονται αφορμές για να βρεθούν οι δύο χαρακτήρες αντιμέτωποι μεν, μαζί δε. Η ερμηνεία του αγνώριστου Φρέιζερ είναι ένας άθλος που λογικά θα του χαρίσει την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα και γιατί όχι και το ίδιο το χρυσό αγαλματίδιο.
Η «Φάλαινα» θα βγει σε ευρύτερο κύκλωμα αιθουσών την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 από την Tanweer, ωστόσο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την δουν νωρίτερα σε επιλεγμένους κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από αυτή την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: The Whale
Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι
Σενάριο:…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: