Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης – Παράθυρο για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Πάουελ

Fed (Beige Book): Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Διόρθωση των προβλέψεων επί τα χείρω

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ακολούθως προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.

Οι πιέσεις του πολέμου

Η Επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, με τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της, επισήμανε τους κινδύνους που θέτουν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις.

«Βραχυπρόθεσμα, η εισβολή και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν, μπορεί να δημιουργήσουν αυξητική πίεση στον πληθωρισμό και να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε στην ανακοίνωσή της.

Παράθυρο Πάουελ για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ερωτηθείς για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να προσαρμόσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, τόνισε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδιά της εάν χρειαστεί πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη.

Δήλωσε επίσης ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τον πληθωρισμό να γίνει ενδημικός, χωρίς να παρεμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη. Εκτίμησε δε πως θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Αναφερόμενος στον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και τόνισε ότι οι πιθανότητες ύφεσης δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: