Η Gazprom ενδέχεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία

Gazprom: Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία

Μιλήστε φθηνά & ποιοτικά σε Κινητά & Σταθερά Ελλάδας | voipphone.com.gr |

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ενημέρωσε την Μολδαβία για το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Μολδαβία μετά από 48 ώρες εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών βάσει του τρέχοντος συμβολαίου, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τον Οκτώβριο η Gazprom και η Moldovagaz παρέτειναν το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για πέντε χρόνια. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο υπουργός υποδομών της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου είχε δηλώσει ότι η νέα τιμή για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας για τον Οκτώβριο θα είναι 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μετρά και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την κατάσταση στην αγορά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη, αρκετά δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Μολδαβίας, και έχοντας ως γνώμονα την επιδίωξη να διατηρήσουμε για την Μολδαβία τις δυνατότητες αποπληρωμής του χρέους της προς την Gazprom, καθώς και τη θέση του Ρώσου προέδρου, στον οποίο η μολδαβική πλευρά αποτάθηκε επανειλημμένα ζητώντας τη συνδρομή του, η Gazprom αποφάσισε να υπογράψει συμβόλαιο στην ουσία με βάση τους όρους της μολδαβικής πλευράς, αλλά υπό τον ουσιαστικό και σημαντικό όρο: η Μολδαβία εμπρόθεσμα καταβάλλει στο 100% τις τρέχουσες πληρωμές για το φυσικό αέριο. Η επόμενη ημερομηνία λήξης των τρεχουσών πληρωμών είναι σήμερα, 22 Νοεμβρίου. Σε σχέση με αυτό σήμερα η Gazprom σύμφωνα με το συμβόλαιο ενημέρωσε την μολδαβική πλευρά, ότι μετά από παρέλευση 48 ωρών οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Μολδαβία θα σταματήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Κουπριάνοφ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Gazprom έχει απογοητευθεί εντελώς από το ότι η Μολδαβία δεν τηρεί βάσει συμβολαίου της υποχρεώσεις της.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: