Η γερμανική συνενοχή στη γενοκτονία των Αρμενίων – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η γερμανική συνενοχή στη γενοκτονία των Αρμενίων - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο Αρμένιος ιστορικός Σουρέν Μανουκιάν έχει στοιχειοθετήσει μέσα από τις έρευνές του τη γερμανική συνενοχή στην Γενοκτονία των χριστιανών Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πριν από περίπου εκατό χρόνια. «Είμαστε ευγνώμονες που η Γερμανία το αναγνώρισε» αναφέρει ο Μανουκιάν, ερευνητής στο Μουσείο Γενοκτονίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν. «Όμως ακριβώς αυτή η αναγνώριση της Γενοκτονίας, για την οποία είχε ευθύνη και η Γερμανία, δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα μέχρι σήμερα».

Ο Μανουκιάν εκτιμά ότι πέντε χρόνια μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική βουλή δεν έχει γίνει τίποτα. «Κάθε υπογεγραμμένη διακήρυξη πρέπει να έχει συνέπειες. Κι αυτό δεν σημαίνει οικονομικές αποζημιώσεις» συμπληρώνει ο Αρμένιος ιστορικός. «Θα μπορούσαν να είχαν γίνει επενδύσεις, που θα στήριζαν τοπικές επιχειρήσεις ή να δημιουργηθούν πολιτιστικοί φορείς που θα ενίσχυαν την αρμενική κοινωνία». Θα μπορούσε επίσης να διδάσκεται στα σχολεία η Γενοκτονία των Αρμενίων, παρατηρεί.

«Διαβάζοντας» τις μεγατάσεις του 21ου αιώνα

Ιστορική ευθύνη

Ερεβάν ΑρμενίαΑπό τη φετινή τελετή μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων στο Ερεβάν

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 1915 και 1916 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών. Η Τουρκία, διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας, δηλαδή τη σκόπιμη εξόντωση των Αρμενίων με συστηματικές μεθόδους θανάτωσης και εθνοκάθαρσης. Στο μεταξύ ολοένα περισσότερες χώρες προβαίνουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πρόσφατα η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ και βέβαια οι ΗΠΑ, που έκαναν  επίσης λόγο για Γενοκτονία. Όπως αναφέρει ο Μανουκιάν, 30 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με τον αριθμό τους να αυξάνεται.

«Το Γερμανικό Ράιχ ήταν στρατιωτικός σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» αναφέρει το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου και συνεχίζει λέγοντας ότι η τότε γερμανική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τις βιαιοπραγίες εναντίον Αρμενίων, ωστόσο παρέμεινε αδρανής.Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης η ευθύνη της Γερμανίας αλλά και η δέσμευσή της να διατηρήσει τη μνήμη των εγκλημάτων σε βάρος των Αρμενίων ζωντανή. Μάλιστα τότε ο βουλευτής της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκύζι είχε κάνει λόγο για «γερμανική συνέργεια στην Γενοκτονία». Έκτοτε δεν έχει συμβεί τίποτα, εκτιμά ο Μανουκιάν.

Έτσντεμιρ: Δικαιολογημένη η αντίδραση της Αρμενίας

Τζεμ Έτσντεμιρ ΠράσινοιO Τζεμ…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: