Η ισπανική γρίπη στέλνει σήματα για το μέλλον της Covid – Νέο κύμα το 2022; | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Πώς η πανδημία του 1918 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κορωνο-πανδημίας

Η πανδημία γρίπης του 1918 μάς παρέχει ένα πολύ καλό δίδαγμα και ίσως μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον σε ό,τι αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Public Health».

Πώς «ζωντανεύει» μια πανδημία του προηγούμενου αιώνα

Ο Σιντάρτ Τσάντρα, καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Κολέγιο James Madison του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος μελετά τον ιό της ισπανικής γρίπης του 1918 την τελευταία δεκαετία, είδε ότι η έρευνά του που αφορά μια πανδημία του προηγούμενου αιώνα «ζωντανεύει» ξανά μέσα από το μοτίβο εξάπλωσης της πανδημίας του SARS-CoV-2. «Ηταν τόσο σουρεαλιστικό. Ξαφνικά ‘ζούσα’ την έρευνά μου» ανέφερε ο δρ Τσάντρα.

Τα τέσσερα κύματα της πανδημίας του 1918

Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούσαν τις μολύνσεις και τη θνητότητα από τον ιό της γρίπης στο Μίσιγκαν από το 1918 ως το 1920 και εντόπισαν τέσσερα κύματα της πανδημίας. Η πρώτη «κορύφωση» έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 1918. «Μετά τη δεύτερη έξαρση στα κρούσματα τον Οκτώβριο του 1918, ο κυβερνήτης επέβαλε απαγόρευση στις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη την Πολιτεία – το μέτρο αυτό προσομοίαζε με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε και η απαγόρευση ήρθη, γεγονός που οδήγησε σε νέα έξαρση της επιδημίας τον Δεκέμβριο του 1918. «Η απαγόρευση δεν σταμάτησε την εξάπλωση της γρίπης. Απλώς καθυστέρησε την αύξηση των κρουσμάτων» είπε ο δρ Τσάντρα.

Η ισπανική γρίπη στέλνει σήματα για το μέλλον της Covid - Νέο κύμα το 2022; | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online
50 εκατομμύρια θύματα το 1918

Η μεγαλύτερη έξαρση 18 μήνες αργότερα

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν με βάση αυτά τα δεδομένα τις εξάρσεις και τις υφέσεις της επιδημίας από τον Οκτώβριο του 1918 ως τον Δεκέμβριο του 1918. Ωστόσο το πιο αναπάντεχο στοιχείο αφορούσε μια περίοδο 18 μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1920, όταν μια «έκρηξη» κρουσμάτων οδήγησε σε νέα έξαρση της επιδημίας, μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου του 1918. Γιατί συνέβη αυτό; Οπως εξήγησε ο δρ Τσάντρα «ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε το 1918 και οι άνδρες άρχισαν να επιστρέφουν από το μέτωπο στις οικογένειές τους. Υπήρχε λοιπόν ένας ‘μετακινούμενος παράγοντας’ κινδύνου ο οποίος μετέφερε τον ιό στα σπίτια μολύνοντας τα μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονός που δίνει μια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και ηλικιωμένους…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: