Η κόρη μου είναι 14 ετών και δεν της έχει έρθει ακόμη η πρώτη περίοδος. Να ανησυχώ; – Shape.gr

πρώτη περίοδος κορίτσι έφηβη

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

€99.95 Inc. Vat


24K Gold Finished
Adjustable size for Bracelet & Ring
FREE Shipping!
Handmade Women’s Butterfly Jewelry Set Jewelry

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished | jewelryaccessories4u.com

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished
€99.95 Inc. Vat

Butterfly Jewelry Set includes:
Handmade Butterfly Bracelet
Handmade Butterfly Ring

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

H έμμηνος ρύση εμφανίζεται ανάμεσα στα 10 και στα 16 χρόνια του κοριτσιού. H απόκλιση είναι σχετικά μεγάλη, γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όμως η εμφάνισή της μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θεωρείται απολύτως φυσιολογική.

Η πρώτη περίοδος
H μέση ηλικία εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως είναι τα 12,2 έτη, με μια τάση μείωσης (12 έτη) τα τελευταία 20 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και με πάνω από το 50% των κοριτσιών να έχουν μπει στην εφηβεία μέχρι την ηλικία των 13 ετών.
Tο πότε θα αδιαθετήσει ένα κορίτσι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικότερο ίσως, σύμφωνα με τους γιατρούς την κληρονομικότητα. Για παράδειγμα αν οι περισσότερες γυναίκες στην οικογένεια ενός κοριτσιού έχουν αδιαθετήσει σχετικά μεγάλες (π.χ. στα 15), είναι δύσκολο στο κορίτσι αυτό να εμφανιστεί περίοδος σε πολύ μικρότερη ηλικία π.χ. στα 11 ή στα 12 χρόνια του.

Αν λοιπόν το παιδί σου βρίσκεται ήδη στα 14 και δεν έχει ακόμη αδιαθετήσει δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι κάτι πάει στραβά. Ωστόσο, συχνά υπάρχουν λόγοι, τους οποίους συστήνουμε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο ή τον παιδίατρό σας.
Ας τους δούμε λίγο πιο προσεκτικά:
Μπορεί να υπάρχει, λόγω ηλικίας, ορμονική ανισορροπία
Η απουσία περιόδου μπορεί να παρατηρηθεί σε κορίτσια λιποβαρή ή που έχουν σοβαρές διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία. Απαιτείται μια οριακή ποσότητα λίπους (17%) για την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως καθώς και για τη διατήρησή της (22%).
Κορίτσια που είναι πολύ αθλητικά. Ιδιαίτερα για όσα ξεκινούν την άθληση πριν από την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως υποστηρίζεται ότι η έναρξη της τελευταίας καθυστερεί κατά 5 περίπου μήνες από την αναμενόμενη ηλικία για κάθε 1 έτος φυσικής δραστηριότητας που προηγήθηκε.
Τέλος, κάποιες ιδιαίτερα στρεσογόνες περίοδοι (π.χ. θάνατος, σχολικές εξετάσεις, διαζύγιο γονέων) μπορούν να καθυστερήσουν για λίγο ακόμη καιρό την έμμηνο ρύση.
Σημαντικό
Αν ένα κορίτσι δεν έχει εμφανίσει περίοδο μέχρι την ηλικία των 13 ετών ή τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, κρίνεται αναγκαία η ιατρική διερεύνηση.
Διάβασε επίσης: Άστατη περίοδος; 5 συμπτώματα και η ερμηνεία τους

Διάβασε επίσης: 8 λόγοι που η περίοδος δεν ήρθε αυτό το μήνα

,https://eidiseis.news/wp-content/uploads/2021/02/Η-κόρη-μου-είναι-14-ετών-και-δεν-της-έχει.jpg

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: