«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων» | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Εφημερίδα Nova Makedonija – «Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων»

«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της εφημερίδας της Βόρειας Μακεδονίας «Nova Makedonija», η οποία πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με αφορμή, όπως σημειώνει, την «ημέρα της Επανάστασης του Μακεδονικού Αγώνα».

«Από τα φωτεινότερα σημεία»

«Η 23η Οκτωβρίου ως ημέρα ίδρυσης της Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (MRO), γνωστή και ως Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση ή VMRO, λόγω του αυτόχθονου μακεδονικού της χαρακτήρα, είναι ένα από τα φωτεινότερα σημεία στην ιστορία του Μακεδονικού λαού και δεν είναι τυχαία που εορτάζεται ως ημέρα της Επανάστασης του Μακεδονικού Αγώνα» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija.

Όλα για τους νέους – Ολοήμερα σχολεία και παρεμβάσεις για φθηνή στέγη

Στο άρθρο προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι «Παρά την πολιτική αναταραχή και διαμάχη, καθώς και τις προσπάθειες να το παρουσιάσουμε ως γιορτή κόμματος, η 23η Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία για τους Μακεδόνες, επειδή η αναφερθείσα επαναστατική οργάνωση έθεσε τα θεμέλια του μακεδονικού κράτους και έθνους.

»Και συνεχίζεται σήμερα, όταν το μακεδονικό κράτος και έθνος δέχονται συνεχή επίθεση από τη βουλγαρική ηγεμονία και τον ισχυρότερο εθνικισμό, η 23η Οκτωβρίου έχει ακόμη πιο ουσιαστική σημασία για τη μακεδονικότητα.

»Η βουλγαρική πολιτική και κοινωνική ελίτ προσπαθεί συνεχώς να πείσει τους Μακεδόνες ότι έχουν βουλγαρικές ρίζες, και συχνά ακούγαμε ότι το VMRO ήταν μια βουλγαρική επαναστατική οργάνωση, που είχε στόχο να προσαρτήσει τη Μακεδονία στο βουλγαρικό κράτος, κάτι που απέχει πολύ από την ιστορική αλήθεια.

«Δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη»

»Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις στην πραγματικότητα αρνούνται τον μακεδονικό επαναστατικό αγώνα από τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και την ιδεολογική του ουσία, στην πραγματικότητα αρνείται την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και τις ιδιαιτερότητες του μακεδονικού έθνους.

Φωτογραφία που παραθέτει η εφημερίδα με την «πρώτη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, που γράφει Μακεδονική Επαναστατική Επιτροπή, Ελευθερία ή Θάνατος»

»Γιατί όμως γιορτάζεται η 23η Οκτωβρίου ως ημέρα του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα; Η απάντηση είναι απλή.

»Η Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (MRO) ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη ολόκληρου του μακεδονικού επαναστατικού κινήματος και δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ήδη καθιερωθεί ως το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής Μακεδονίας.

»Στη Θεσσαλονίκη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: