Η «ματωμένη μαντίλα» της Μάχσα κλονίζει το καθεστώς του Ιράν

Η «ματωμένη μαντίλα»  της Μάχσα κλονίζει το καθεστώς του Ιράν

Τεχεράνη, Ταμπρίζ, Βαν, Τατβάν και, τέλος, Aγκυρα. Αυτή είναι η διαδρομή που συνδέει το Ιράν με την Τουρκία μέσω τρένου. Τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα διανύονται σε διάστημα 60 ωρών, με το αντίτιμο του εισιτηρίου να είναι για τους περισσότερους απαγορευτικό. Χρόνος, απόσταση και χρήμα εξανεμίστηκαν, όμως, τις τελευταίες ημέρες. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι Τουρκάλες αγωνίζονται στο πλευρό των αδελφών τους στο Ιράν.

«Αδελφή». Ετσι αποκάλεσε η Νασίμπ Σαμσάι τη Μάχσα Αμινί και ας μην είχαν γνωριστεί ποτέ οι δυο τους πριν από τον θάνατο της τελευταίας. Κι όμως, πάνω-κάτω στην ίδια ηλικία, η Νασίμπ έκοψε τα μαλλιά της μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη, κραυγάζοντας το όνομα της άτυχης κοπέλας και έχοντας μια φωτογραφία της σφιχτά στην αγκαλιά της. Η Μάχσα Αμινί επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα την περασμένη Τρίτη όταν τη συνέλαβε η Θρησκευτική Αστυνομία επειδή μια τούφα από τα μαλλιά της εξείχε από το χιτζάμπ.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων του Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης κοπέλας

Η νεαρή κοπέλα ξυλοκοπήθηκε μέσα στο φορτηγάκι της Αστυνομίας κατά τη μεταφορά της στο αστυνομικό τμήμα και μετά από λίγο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου τελικά, την Παρασκευή, η Αμινί έφυγε από τη ζωή. Η εικόνα της Τουρκάλας «αδελφής» Νασίμπ έκανε τον γύρο του κόσμου και δεν άργησε να μετατραπεί σε σύμβολο της κοινωνικής αναταραχής που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά 24ωρα στο Ιράν και τείνει να πάρει χαρακτηριστικά επανάστασης με το όνομα «η επανάσταση της μαντίλας».
Η Tουρκάλα Νασίμπ περιβαλλόταν από εκατοντάδες άλλες γυναίκες που ζητωκραύγαζαν όσο αυτή μέσα στα νιάτα και την ομορφιά της πέταξε τη μαντίλα και αποκάλυψε τα πλούσια μαλλιά της, τα οποία και πετσόκοψε κοιτώντας ψηλά στον ουρανό. Δεν είναι μόνη. Από την Τεχεράνη μέχρι το Βηρυτό και την Κωνσταντινούπολη χιλιάδες γυναίκες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται στους δρόμους για τον βίαιο θάνατο της 22χρονης Αμινί. «Γυναίκες, ελευθερία, ζωή» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί. Και όσες δεν μπορούν να ξεχυθούν σπεύδουν στα social media για να εκφράσουν τον πόνο και την οργή τους.

Protests spread after 22-year-old woman’s death in Iran l GMA

Σε πλατφόρμες, όπως το TikTok, η μία μετά την άλλη -έφηβα κορίτσια, νεαρές αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες- στέκονται στην κάμερα σιωπηλές κόβοντας τα μαλλιά τους. Στο πρόσωπο της Αμινί βλέπουν τον εαυτό τους, τις αδελφές, τις μανάδες και τις κόρες τους. «Πήγε στην Τεχεράνη να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: