Η μαύρη τρύπα του Αφγανιστάν – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η μαύρη τρύπα του Αφγανιστάν

Σε μαύρη τρύπα εξελίσσεται το Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να επιστρέφουν τη χώρα στον Μεσαίωνα και τη διεθνή τρομοκρατία να έχει ήδη εισχωρήσει, όπως δείχνουν οι βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την Τρίτη, η ΕΕ έχει απομακρύνει όλους τους πολίτες της, τους στρατιώτες και τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί τους, ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί απεγνωσμένα για την αποχώρηση περίπου χιλίων αμερικανών πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς και των αφγανών συμμάχων τους που κινδυνεύουν αν μείνουν στο Αφγανιστάν και τους οποίους οι ίδιοι οι Αμερικανοί υπολογίζουν σε 250.000 και πλέον.

Το πακέτο της ΔΕΘ – Φοροανάσα για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Μεγάλη απειλή και για τις ΗΠΑ

Υστερα από δύο δεκαετίες πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού, το αφγανικό παρακλάδι του ISIS, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας την Πέμπτη, έχει ανακάμψει και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν.

Θεωρητικά αποτελεί απειλή και για τους Ταλιμπάν, αν και σύμφωνα με αναλυτές οι δύο οργανώσεις συνδέονται μεταξύ τους μέσω του δικτύου Χακάνι, το οποίο έχει στενές διασυνδέσεις με το ISIS-K αλλά και με τους Ταλιμπάν – ο Χαλίλ Χακάνι είναι σήμερα υπεύθυνος για την ασφάλεια στην Καμπούλ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν αμέσως αντίποινα στο ISIS-K, του οποίου η ενέργεια μας υπενθυμίζει με σαφήνεια, σαν να υπήρχε ποτέ αμφιβολία, ότι η απειλή της τρομοκρατίας συνεχίζει να υπάρχει και να αναδύεται από το αφγανικό έδαφος» ανέφερε κύριο άρθρο της «Washington Post».

Αποχώρηση και από το Ιράκ;

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιάζει εντελώς ανίσχυρος να ορίσει την ατζέντα της αμερικανικής αποχώρησης.

Πολλοί ανησυχούν ότι τα γεγονότα στην Καμπούλ και στην υπόλοιπη χώρα θα οδηγήσουν σύντομα και στην αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ.

Το αμερικανικό κύρος υπέστη πλήγμα, όπως και η εμπιστοσύνη των άλλων λαών προς τους Αμερικανούς, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να φυγαδεύσουν τους αφγανούς συμμάχους τους που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.

Η ΕΕ προανήγγειλε τη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης 50.000 στρατιωτών, ικανής να αντιδράσει γρήγορα σε συνθήκες όπως αυτές στο Αφγανιστάν, όπως για να απομακρύνει ευρωπαίους και αφγανούς πολίτες.

Οσο πλησιάζει η προθεσμία της Τρίτης,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: