Η NASA αποκαλύπτει πώς σχηματίζονται τα άστρα – «Εικόνα» από το τηλεσκόπιο James Webb

Η NASA αποκαλύπτει πώς σχηματίζονται τα άστρα - «Εικόνα» από το τηλεσκόπιο James Webb

Η NGC 346, είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές σχηματισμού άστρων σε κοντινούς γαλαξίες – Βρίσκεται στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC), έναν νάνο γαλαξία κοντά στον Milky Way

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Διαστήματος είναι οι περιοχές που σχηματίζονται, «γεννιούνται» τα άστρα. Οι «μήτρες» του Σύμπαντος, όπως αποκαλούνται από τους επιστήμονες, θεωρούνται οι σημαντικότερες περιοχές, καθώς εκεί, στην ουσία, ξεκινά η οποιαδήποτε μορφή ζωής στο αχανές Διάστημα.

Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA δίνει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα των επιστημόνων για τις περιοχές αυτές, οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να κρύβουν καλά τις ιδιότητές τους.

Η NGC 346, είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές σχηματισμού άστρων σε κοντινούς γαλαξίες. Βρίσκεται στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC), έναν νάνο γαλαξία κοντά στον Milky Way, τον γαλαξία που εντάσσεται η Γη μας. Το SMC περιέχει χαμηλότερες συγκεντρώσεις στοιχείων βαρύτερων από το υδρογόνο ή το ήλιο, τα οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν μέταλλα, σε σύγκριση με τον Γαλαξία μας. Δεδομένου ότι οι κόκκοι σκόνης στο διάστημα αποτελούνται κυρίως από μέταλλα, οι επιστήμονες περίμεναν ότι θα υπήρχαν μικρές ποσότητες σκόνης και ότι θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί. Νέα στοιχεία από τον Webb αποκαλύπτουν ακριβώς το αντίθετο.

Οι αστρονόμοι ερεύνησαν αυτήν την περιοχή επειδή οι συνθήκες και η ποσότητα μετάλλων μέσα στο SMC μοιάζουν με εκείνες που διακρίνονταν στους γαλαξίες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας εποχής στο σύμπαν γνωστή ως «κοσμικό μεσημέρι», όταν ο σχηματισμός των άστρων ήταν στο αποκορύφωμά του. Περίπου 2 έως 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, οι γαλαξίες σχημάτιζαν αστέρια με έξαλλο ρυθμό. Ανάλογη διαδικασία συμβαίνει ακόμα και τώρα.

Η περιοχή NGC 346: 

«Ένας γαλαξίας κατά τη διάρκεια του κοσμικού μεσημεριού δεν θα είχε ένα NGC 346 όπως το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Θα είχε χιλιάδες περιοχές σχηματισμού άστρων όπως αυτή», είπε η Margaret Meixner, αστρονόμος στην Ένωση Διαστημικών Ερευνών των Πανεπιστημίων και κύρια ερευνήτρια της ερευνητικής ομάδας. «Εφόσον ακόμα και αν το NGC 346 είναι το ένα και μοναδικό ογκώδες σμήνος που σχηματίζει μανιωδώς αστέρια στον γαλαξία του, μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να διερευνήσουμε τις συνθήκες που υπήρχαν το κοσμικό μεσημέρι».

Παρατηρώντας πρωτοαστέρες που βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία σχηματισμού, οι ερευνητές μπορούν να μάθουν εάν η διαδικασία σχηματισμού άστρων στο SMC είναι διαφορετική από αυτή που παρατηρούμε στον δικό μας…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: