Η NASA προειδοποιεί: Βρισκόμαστε σε «διαστημικό αγώνα» με την Κίνα – Μπορεί να διεκδικήσει εκτάσεις της Σελήνης

Η NASA προειδοποιεί: Βρισκόμαστε σε «διαστημικό αγώνα» με την Κίνα - Μπορεί να διεκδικήσει εκτάσεις της Σελήνης

Σύμφωνα με τον διοικητή της NASA, Μπιλ Νέλσον είναι απολύτως πιθανό η Κίνα να αποκλείσει τις πιο πλούσιες σε πόρους περιοχές της σεληνιακής επιφάνειας, αν εδραιώσουν πρώτα εκείνοι την παρουσία τους

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε «ένα νέο διαστημικό αγώνα» επισήμανε ο διοικητής της NASA πρώην αστροναύτης και γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον και προειδοποίησε ότι μια νίκη των Κινέζων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να ισχυριστεί ότι «κατέχει» τεράστιες εκτάσεις στο φεγγάρι.

Όπως είπε, είναι απολύτως πιθανό η Κίνα να αποκλείσει τις πιο πλούσιες σε πόρους περιοχές της σεληνιακής επιφάνειας, αν εδραιώσουν πρώτα εκείνοι την παρουσία τους, ανέφερε στο Politico την Κυριακή.

«Κι είναι αλήθεια ότι καλύτερα να έχουμε το νου μας να μη φθάσουν σε μια περιοχή της Σελήνης υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας. Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η πιθανότητα να πουν: “μακριά από εδώ, είμαστε εμείς εδώ, είναι δικά μας αυτά τα εδάφη”» δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη στρατιωτική επέκταση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα ως ένδειξη του τι μπορεί να συμβεί και στη Σελήνη: «Αν αμφιβάλετε, κοιτάξτε τι έκαναν (οι Κινέζοι) στις νήσους Σπράτλι».

Το αναπτυσσόμενο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας πέτυχε την ίδρυση ενός νέου διαστημικού σταθμού νωρίτερα φέτος. Την ίδια ώρα, η NASA εργάζεται με μια σειρά αποστολών “Artemis” στο φεγγάρι. H NASA ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο την αποστολή Artemis 1, που περιλάμβανε την πτήση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Orion γύρω από τη Σελήνη, ενώ ετοιμάζεται για την αποστολή Artemis 3, κατά την οποία θα επιστρέψουν αστροναύτες στο δορυφόρο της Γης μέχρι το 2025.

H Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο διαστημικό σταθμό της, τον Τiangong, κι έστειλε πλήρωμα εκεί, ενώ σχεδιάζει τρεις αποστολές στη Σελήνη εντός της επόμενης δεκαετίας στο πλαίσιο του σεληνιακού της προγράμματος Chang’ e μετά την ανακάλυψη, όπως είπε, ενός νέου ορυκτού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πηγή ενέργειας.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: