Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα και οι σχέσεις με την Ελλάδα

H ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας των Σοσιαλιστών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, υπό τον νέο Καγκέλαριο Όλαφ Σολτς σηματοδοτεί την αυγή μίας νέας εποχής που μόλις ξεκίνησε τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο αποκτά ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια, σοσιαλιστή Καγκελάριο. Το τί ακριβώς αυτό σημαίνει, αναμένεται να το δούμε σύντομα. Αυτό που ήδη, όμως, καθίσταται κατανοητό είναι ότι ο Σολτς ξεκινά τη θητεία του αποδυναμωμένος, έχοντας αναγκαστεί να μοιράσει κάποια από τα σημαντικότερα υπουργεία στους κυβερνητικούς εταίρους του. Με κάποιους, μάλιστα, από τους οποίους έχει θεμελιώδεις διαφορές σε καίρια ζητήματα. Να θυμίσουμε ότι οι Πράσινοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Οικογενειακής Πολιτικής και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Μεταφορών και το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Η μεγαλύτερη απώλεια για τον Σολτς είναι το υπουργείο Εξωτερικών και των Οικονομικών. Το μοίρασμα αυτό καταδεικνύει τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Ειδικά οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν 11,5% των ψήφων, αντάλλαξαν πολύ ακριβά τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, οι Πράσινοι ήθελαν διακαώς και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και δεν έλαβαν.

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το κατά πόσο ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός θα είναι ευνοϊκότερος για την Ελλάδα. Οι Πράσινοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, φιλλεληνικές θέσεις. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα ευρωομόλογα, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η θετική απόκριση στην πάγια ελληνική διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων για την τετράχρονη κατοχή της χώρας κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.

Ανήμερα της 200ής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και 80 χρόνιαμετά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, οι Πράσινοι είχαν ζητήσει από τη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ την επανεξέταση του ζητήματος των κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου. Επιπλέον, στέκονται ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην Άγκυρα, καταγγέλοντας την προκλητική της στάση έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, έχουν συγχαρεί την Αθήνα για τη στάση της στο μεταναστευτικό, προτείνοντας να γίνει μια πιο δίκαια διανομή των μεταναστών και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένει να δούμε, όμως,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: