«Κλειδώνει» τις επόμενες μέρες ο πληθωρισμός του 2022, με τις προβλέψεις να ρίχνουν τη μέση ετήσια μεταβολή λίγο κάτω από το 10% και εντός των προβλέψεων -ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα- που έχουν αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αρχές Μαρτίου, από την άλλη, θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ για τη χρονιά που φεύγει, με το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στοιχείων για όλα τα τρίμηνα του 2022 να παραμένει ανοικτό. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η πορεία της κατανάλωσης κατά το δ’ τρίμηνο της χρονιάς που φεύγει, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το αν το ΑΕΠ θα κλείσει εντός των προβλέψεων (+5,6%).
Η εκτίμηση της Eurostat
Στις 6 Ιανουαρίου η Eurostat θα δώσει την πρώτη της εκτίμηση για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο, ενώ στις 12/1 η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία και του εθνικού δείκτη τιμών. Και για τον τελευταίο μήνα του χρόνου -τα στοιχεία του οποίου θα «κλειδώσουν» και τη μέση ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού- υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του ρυθμού μεταβολής. Τον Νοέμβριο, ο εθνικός δείκτης έκλεισε με αύξηση 8,5%.
Τον Δεκέμβριο καταγράφηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (σ.σ.: οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης βρέθηκε να πωλείται -και εξαιτίας των συνδυασμένων επιδοτήσεων από διυλιστήρια και κράτος- ακόμη και κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο.
Σε χαμηλά -δεδομένων των συνθηκών- επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές των καυσίμων κίνησης, με την αμόλυβδη να πλησιάζει πολύ στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2021, κάτι που σημαίνει σχεδόν μηδενική μεταβολή και απ’ αυτό το «μέτωπο». Όσον αφορά το φυσικό αέριο, υπήρξαν «σκαμπανεβάσματα» μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους, ωστόσο ο μήνας και η χρονιά κλείνουν με τη χρηματιστηριακή τιμή να διαμορφώνεται πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα. Βέβαια, ο πληθωρισμός επηρεάζεται από την τιμή λιανικής. Ωστόσο, τα 12-13 λεπτά του Δεκεμβρίου δεν ήταν πολύ υψηλότερη τιμή από την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου του 2021, μήνα κατά τον οποίο η ενεργειακή κρίση είχε ήδη «φουντώσει» και ας μην είχαν ξεσπάσει ακόμη οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
Οι τιμές των τροφίμων
Καθοριστικός παράγοντας για τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο θα είναι η πορεία των τιμών των τροφίμων. Τυχόν συνεχιζόμενη άνοδος θα επιβαρύνει και το ποσοστό του Δεκεμβρίου, αλλά και τον μέσο δείκτη για ολόκληρη τη…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr