Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη χωρίς ‘εφόσον’ και ‘αλλά’. Δεν μπορεί να μπει τελεία σε αυτή την ιστορική ευθύνη» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χθες από τη Βαρσοβία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό της Ζβίγκνιεφ Ράου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν άλλωστε οι πολωνικές αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, τις οποίες διεκδικεί εκ νέου με επίσημο τρόπο τις τελευταίες ημέρες η πολωνική κυβέρνηση του εθνικιστικού PiS.

«Παραμένει διαχρονικό καθήκον μας να θυμόμαστε τα μύρια δεινά που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία» τόνισε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνοντας έμφαση στις γερμανικές θηριωδίες, «την απάνθρωπη εκστρατεία καταπίεσης, εκγερμανισμού και απροκάλυπτου αφανισμού» της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. «Ο πόνος συνεχίζει να είναι παρών όχι μόνο στους 90χρονους αλλά και στους 9χρονους, διότι ο πόνος αυτός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά».

Ωστόσο η Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε, όπως αναμενόταν, το πάγιο γερμανικό «όχι» για την ικανοποίηση των νομικών αξιώσεων της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις. «Το ζήτημα έχει κλείσει νομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ παραπέποντας στα «νομικά θεμέλια», επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Ρηματική διακοίνωση και αξιώσεις ύψους 1,3 τρις ευρώ

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μπέρμποκ-Ράου στη Βαρσοβία

Για την Πολωνία πάντως το κεφάλαιο αυτό όχι μόνο δεν έχει κλείσει, όπως τόνισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζβίγνκιεφ Ράου, αλλά είναι εν τέλει ζήτημα «κοινής ευθύνης της Γερμανίας και της Πολωνίας απέναντι στις προηγούμενες, τις τωρινές και μελλοντικές γενιές». Συνεπώς «είμαι πεπεισμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά, «ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει να διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα διαλόγου». Μάλιστα δεν δίστασε να επιρρίψει στη Γερμανία ότι διαχρονικά επιδίδεται σε ένα «ηθικό» και «νομικό» παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο «ο δράστης ενός εγκλήματος θα είχε την αρμοδιότητα να καθορίζει ανεξάρτητος και μόνος, αποκλειστικά, για το εύρος της ενοχής του αλλά και για τη διάρκεια της ευθύνης του».

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών τήρησε μεν τα προσχήματα που επιβάλλονται μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και εταίρων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο το κλίμα ήταν εκ των πραγμάτων ψυχρό. Άλλωστε μόλις χθες «πληροφορηθήκαμε από την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: