Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το σπίτι της «σχεδίας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το σπίτι της «σχεδίας»

Τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και το καφέ-εστιατόριο της «σχεδίας», στο κέντρο της Αθήνας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 13/12 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γευμάτισε στο εστιατόριο και συνομίλησε με πέντε πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Χρήστο Αλεφάντη και την κυρία Ελένη Γαβριήλ, εργαζόμενη πλέον  -και τέως πωλήτρια του περιοδικού- στην κουζίνα του καφέ της «σχεδίας». 

Η συζήτηση άνοιξε αρχικά γύρω από την αστεγία και τις δυσκολίες της, αλλά και τα επιπλέον εμπόδια που έθεσε ο κορωνοϊός.

«Το χαμόγελό μου οφείλεται στη “σχεδία’’», σημείωσε ο κ. Μιχάλης Σαμόλης, ενώ τόνισε την σημασία της επαφής με τον κόσμο. Η κ. Μαρία Ντράγκου, από την Θεσσαλονίκη, συγκινείται συχνά με την αγάπη του κόσμου, αλλά και των παιδιών, ένα συναίσθημα που της δίνει δύναμη να συνεχίσει. «Η εργασία μου στη “σχεδία’’ με διαμόρφωσε ως άνθρωπο, μου άλλαξε την ματιά μου προς τον κόσμο». Στη ζεστασιά του κόσμου και στη δύναμη της ματιάς των ανθρώπων αναφέρθηκε ο κ. Νικόλας Θεοδωρίδης, επιφυλάσσοντας μια ιδιαίτερη μνεία στη «συναισθηματική ευφυία των Θεσσαλονικών», οι οποίοι «νιώθουν χρέος τους να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν».

Η κ. Ελένη Γαβριήλ εξήγησε ότι η «σχεδία» άλλαξε τη ζωή της, καθώς από πωλήτρια του περιοδικού εντάχθηκε στο προσωπικό του εστιατορίου της «σχεδίας», ως λαντζιέρισσα στην κουζίνα. «Η ζωή πρέπει και μπορεί να είναι όμορφη για όλους, τελικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ.  Σπύρος Ποταμίτης, που εκτός από πωλητής της «σχεδίας» είναι και συγγραφέας, μίλησε για τον αγώνα που δίνει για να συνδυάσει την ανάγκη για επιβίωση με αυτήν για δημιουργία. Η ένταξή του στην ομάδα των πωλητών της «σχεδίας» και, εσχάτως, σε αυτήν των οδηγών στις «Αόρατες Διαδρομές» του έδωσε επιπλέον υλικό και έμπνευση, αλλά και μια άλλη προοπτική στη ζωή του.

Ο κ. Αλεφάντης, ο οποίος πριν από το γεύμα ξενάγησε την πρόεδρο στο εργαστήρι του «σχεδία αρτ» και στα γραφεία του περιοδικού, αναφέρθηκε στη συναρπαστική ιστορία των περιοδικών δρόμου, η οποία ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και έφθασε μέχρι την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και, φυσικά, την Ελλάδα.  «Μέσα από το δίκτυο αυτό (του Διεθνούς Δικτύου…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: