Η πρόσδεση της Λιβύης στην Τουρκία περιπλέκει το «παζάρι» στην Αν. Μεσόγειο

Η πρόσδεση της Λιβύης στην Τουρκία περιπλέκει το «παζάρι» στην Αν. Μεσόγειο

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Η πρόσδεση της Λιβύης στην Τουρκία περιπλέκει το «παζάρι» στην Αν. Μεσόγειο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

Η πρόσδεση της Λιβύης στην Τουρκία περιπλέκει το «παζάρι» στην Αν. Μεσόγειο

PhD© Διεθνολόγος-Πολιτικός Επιστήμονας

Το μήνυμα της επίσκεψης (επίσημη αυτή τη φορά) του νέου μεταβατικού Πρωθυπουργού (ολόκληρης πλέον) της Λιβύης Α.Χ. Ντμπεϊμπάχ στην Άγκυρα είναι σαφές και δε δέχεται πολλές ερμηνείες. Η Λιβύη συντάσσεται με την Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, αποδέχεται την καθοδήγηση της στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της και εκχωρεί τη μερίδα του λέοντος από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης της στο Τουρκικό κεφάλαιο.

Ο κ. Ντμπεϊμπάχ δήλωσε σχετικά με το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν: «Όσον αφορά τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι χώρες μας, ιδίως η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, επιβεβαιώνουμε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι έγκυρες». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τουρκολυβικό Μνημόνιο δεν αναγνωρίζεται ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα στα νησιά, επιτρέποντας έτσι την οριοθέτηση αυτών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Συνακόλουθα λειτουργεί ως εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας», με την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Με αυτόν όμως τον τρόπο όμως η Λιβυκή κυβέρνηση δείχνει να αναγνωρίζει και το στρατιωτικό σκέλος του τουρκολυβικού Μνημονίου που προβλέπει την ανάπτυξη Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβυκή επικράτεια και εμβάθυνση της τουρκολυβικής στρατιωτικής συνεργασίας (σχετιζόμενο αλλά διαφορετικό ζήτημα είναι οι φιλότουρκοι μισθοφόροι). Παρότι το ζήτημα της επίσημης στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη δεν έχει κλείσει, εξαιτίας και των παζαριών που διεξάγονται με άλλους παράγοντες (π.χ. Αίγυπτος), εντούτοις ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Άγκυρας στις Λιβυκές στρατιωτικές υποθέσεις φαίνεται να κατοχυρώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκική πρωτεύουσα ο Λίβυος Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον υπ. Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η συνέχιση των παροχών βοήθειας, εκπαίδευσης και συμβουλών από την Τουρκία προς το στρατιωτικό τομέα της Λιβύης.

Παράλληλα Τουρκία και Λιβύη ανακοίνωσαν την υπογραφή ακόμα 5 Μνημονίων σε τομείς  ενέργειας, εκπαίδευσης, media και ανοικοδόμησης.  Στα πλαίσια αυτών συμφωνήθηκε η κατασκευή από την Τουρκία στη Λιβύη τεσσάρων εργοστασίων ηλεκτρισμού, ενός επιβατικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης και ενός εμπορικού κέντρου στην Τρίπολη. Ενδιαφέρον επίσης έχει η ανακοίνωση της αποστολής 150.000 εμβολίων από την Τουρκία στη Λιβύη στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά και η σημασία που απέδωσαν οι υπ. εσωτερικών των δύο χωρών στην άρση της βίζας για του Λίβυους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι ο Λίβυος υπ. εσωτερικών ήταν ένας μόνο εκ των δεκατεσσάρων υπουργών (σχεδόν όλη η κυβέρνηση) που συνόδευσε το Λίβυο Πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στην Άγκυρα, καρπός της οποίας ήταν και η διακήρυξη της πρώτης συνόδου του “Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας”…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: