Η «σκοτεινή» CEO της Σίλικον Βάλεϊ – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η «σκοτεινή» CEO της Σίλικον Βάλεϊ

Τι ήταν τελικά η Ελίζαμπεθ Χολμς; Μια κοινή απατεώνισσα ή προϊόν των υπερβολών μιας επιχειρηματικής κουλτούρας της Silicon Valley που υπό το πρόσχημα της καινοτομίας ήταν έτοιμη για κάθε είδους χειραγώγηση και θυσία ώστε να πετύχει τον σκοπό της; Δηλαδή δόξα και χρήμα;

Λίγες ημέρες μετά το τέλος της πολύκροτης δίκης της ιδρύτριας και CEO της Theranos, μιας start up που θα έφερνε την επανάσταση στη βιομηχανία της υγείας, αφού θα μετέτρεπε τις διαγνωστικές εξετάσεις αίματος σε μια απλή, κυρίως φθηνή υπόθεση, το δικαστήριο της Καλιφόρνιας έκρινε την 37χρονη δισεκατομμυριούχο ένοχη για εξαπάτηση επενδυτών.

Οικονομία Στην τελική ευθεία τα προαπαιτούμενα για να τρέξει το Ταμείο Ανάκαμψης

Το μότο της απάτης

Χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να αποδειχθεί ότι το αλλοτινό αστέρι της Silicon Valley, που αμέτρητα περιοδικά τεχνολογίας εκθείαζαν με αφιερώματα και εξώφυλλα, κάνοντας λόγο για τον θηλυκό Στιβ Τζομπς, πούλαγε τελικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αλλιώς, είχε υιοθετήσει το γνωστό στους κύκλους της Silicon Valley μότο «fake it till you make it», δηλαδή πούλα φούμαρα μέχρι να πετύχεις.

Ομως αυτή η φιλοσοφία που βοήθησε πολλές εταιρείες όπως την Google, το Netflix, το Facebook και την Apple να ξεκινήσουν, δείχνει στην περίπτωση της Χολμς ότι μπάζει νερά και γεννά το ερώτημα: μέχρι πού μπορεί να φτάσουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους που «θα αλλάξουν τον κόσμο»;

«Η Χολμς παρουσιαζόταν σαν κάποια που προσπαθούσε να αλλάξει μια
ανδροκρατούμενη βιομηχανία» αναφέρει στην «Washington Post» η Αμπερ
Αθερτον, ιδρύτρια νεοφυών επιχειρήσεων: «Ομως όταν αποκαλύφθηκε η
αλήθεια, ότι το προϊόν όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά ότι ολόκληρη η εταιρεία
χτίστηκε πάνω σε μια χιονοστιβάδα εξαπάτησης, ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό».

Λάθος τρόπος σκέψης

Για τα ίδια τα στελέχη, αν η επιτυχία έρθει στο τέλος του δρόμου, τόσο το καλύτερο. Μετατρέπεσαι σε ιδιοφυΐα. Αν η περιπέτεια καταλήξει σε αποτυχία, γίνεσαι τσαρλατάνος. Είναι παρ’ όλα αυτά μια «κουλτούρα ξέφρενης αισιοδοξίας, αποκομμένης από την πραγματικότητα, που ενθαρρύνεται από την αλαζονεία» όπως εύστοχα γράφει ο αρθρογράφος της «Monde» Στεφάν Λοέ.

Λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης της Silicon Valley που θα εξακολουθεί να θέλει να βγάζει περισσότερα χρήματα ποντάροντας σε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, θα στείλει ένα μήνυμα στους διευθύνοντες συμβούλους ότι όταν υπερβαίνουν τα όρια, υπάρχουν συνέπειες.

Απίστευτοι επενδυτές

Το ψέμα της η Χολμς…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: