Τα στοιχεία του Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον Δεκέμβριο του 2022 αντανακλούν τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η τριπλή πίεση της συρρικνωμένης ζήτησης, της κλονισμένης προσφοράς και των ασθενών προσδοκιών, ενώ δείχνουν ότι η κινεζική οικονομία είναι έτοιμη να κάνει στροφή προς την ανάκαμψη.
Αντιμέτωπη με ένα πολυτάραχο διεθνές περιβάλλον, και έχοντας επωμιστεί το δύσκολο έργο των μεταρρυθμίσεων για ανάπτυξη και σταθερότητα στο εσωτερικό της, η Κίνα κατάφερε να ανταποκριθεί δυναμικά και αποτελεσματικά στον αντίκτυπο απρόβλεπτων παραγόντων. Η ποιότητα της ανάπτυξης βελτιώθηκε, η τεχνολογική καινοτομία καρποφόρησε, η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος ολοκληρώθηκε, η απασχόληση και οι τιμές των αγαθών παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, και διασφαλίστηκε η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και η ποιότητα ζωής του λαού μας, διατηρώντας αλώβητη τη συνολική οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Κοιτάζοντας μπροστά στο 2023, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας βασίζεται σε γερά θεμέλια.
Θα βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας με στόχο την ταχεία επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Η Κίνα συντονίζει τις πολιτικές πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας ήταν περίπου 4,5%, σημαντικά υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Χάρη στη συνεχή προσαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας, καταφέραμε ταχύτερη αποκατάσταση του ρυθμού της παραγωγής και του τρόπου διαβίωσης, εξομαλύνοντας περαιτέρω την ανεμπόδιστη λειτουργία του οικονομικού συστήματος. Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι οι ανθρώπινες ροές στη χώρα βρίσκονται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα ροών πριν την πανδημία. Ωστόσο, η ταχεία ανάκαμψη των δραστηριοτήτων σε αστικά κέντρα όπως το Πεκίνο μας δείχνει ότι με την υποχώρηση του κύματος των μολύνσεων, η κινεζική οικονομία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Η συνδυαστική χρήση πολιτικών διατήρησης και αύξησης των αποθεματικών συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Το 2022 η Κίνα εφάρμοσε ένα πακέτο πολιτικών και μέτρων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων παραγόντων, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της πτωτικής πορείας της οικονομίας και στη σταθεροποίησή της. Υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μέτρων αυτών. Όσον αφορά τους κύριους δείκτες επενδύσεων, οι…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr