Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κινητικών διαταραχών – μελέτη

Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κινητικών διαταραχών - μελέτη

Η συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο θέτει κάποιους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναπτύξουν κινητικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Αυτή η συσσώρευση σιδήρου επηρεάζεται από μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται κληρονομική αιμοχρωμάτωση (σ.σ. οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου HFE και στους Ευρωπαίους έχει συχνότητα εμφάνισης 5-15%. Κλασικές εκδηλώσεις της πάθησης στον οργανισμό αποτελούν η ηπατική κίρρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και η δερματική χρώση), η οποία προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA Neurology με κριτές.

Ο ρόλος του σιδήρου στο σώμα

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει και είναι απαραίτητος στο ανθρώπινο αίμα.

Η ακριβής ποσότητα σιδήρου που απαιτείται στο σώμα μπορεί να ποικίλλει, αλλά συνήθως τείνει να είναι μόλις 4-5 γραμμάρια, με τα 2,5 να χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν οξυγόνο στο αίμα. Τον υπόλοιπο σίδηρο ο οργανισμός τον χρησιμοποιεί στα κύτταρα σε όλο το σώμα, ειδικά στο ήπαρ, την σπλήνα και τον μυελό των οστών.

Η έλλειψη σιδήρου

Έχει ήδη διεξαχθεί πολλή έρευνα σχετικά με το τι συμβαίνει όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι πολύ χαμηλά, κάτι που είναι γνωστό ως έλλειψη σιδήρου. Η δε έλλειψή του είναι συνηθισμένη σε όσους έχουν έμμηνο ρύση λόγω της μηνιαίας απώλειας αίματος.

Τι συμβαίνει με την υπερφόρτωση σιδήρου;

Η υπερφόρτωση σιδήρου ή αιμοχρωμάτωση μπορεί να συμβεί εξαιτίας επαναλαμβανόμενων μεταγγίσεων αίματος, μέσω της διατροφής ή της λήψης πολλών συμπληρωμάτων σιδήρου. Ωστόσο, η κληρονομική αιμοχρωμάτωση είναι η πιο συνηθισμένη αιτία.

Αυτή η πάθηση είναι γενετική και συνδέεται με ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το γονίδιο HFE, και είναι πιο συχνή μεταξύ αυτών που έχουν κελτική καταγωγή. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να έχουν το γονίδιο για να εκδηλωθεί ως πάθηση, παρόμοια με άλλες γενετικές καταστάσεις όπως η νόσος Tay-Sachs.

Εξαιτίας της κληρονομικής αιμοχρωμάτωσης το σώμα απορροφά πάρα πολύ σίδηρο από τα τρόφιμα, αυξάνοντας την ποσότητα σιδήρου στο σώμα.

Σε αντίθεση με την ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία μπορεί να διορθωθεί με λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, η υπερφόρτωση σιδήρου είναι πιο δύσκολο να μειωθεί επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά τρόπο να αποβάλλουν τον πλεονάζον σίδηρο εκτός της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης.

Οι άνδρες κατά μέσο όρο εμφανίζουν συμπτώματα εξαιτίας του πλεονάζοντος σιδήρου μόνο μετά την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: