Η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Η θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα στην Ευρώπη | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Την ίδια ημέρα που η θερμοκρασία έπεσε – επιτέλους – στην Ελλάδα, παραπέμποντας αν όχι σε χειμώνα, τουλάχιστον σε φθινόπωρο, ο Guardian δημοσιεύει μια άκρως ανησυχητική ανάλυση για την ασυνήθιστα θερμή περσινή χρονιά.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό που εξέτασε στοιχεία από 27 ευρωπαϊκές χώρες, δώδεκα εξ αυτών κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια τουλάχιστον ενός μήνα του 2022. Όλες οι ανωμαλίες που εντόπισε ο Guardian αποτελούσαν αποκλίσεις άνω των 1,9°C σε σχέση με την μέση θερμοκρασία από το 1991 έως το 2020 και αφορούσαν τουλάχιστον ένα μήνα εντός του έτους.

Η Υπηρεσία «Copernicus» της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή (C3S) ανακοίνωσε νέα στοιχεία την Τρίτη, τα οποία δείχνουν ότι η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα όλων των εποχών και το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της.

Ρεκόρ και στην Ελλάδα

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη θερμοκρασία καταγράφηκαν στα τέλη του καλοκαιριού, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Στην Αυστρία ο μέσος όρος θερμοκρασίας του Οκτωβρίου 2022 ήταν υψηλότερος κατά 3,3°C σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου από το 1991 έως το 2020, ενώ οι ανωμαλίες στη θερμοκρασία της Γαλλίας και της Σλοβενίας επίσης ξεπέρασαν τους 3°C τον ίδιο μήνα. Ελλάδα και Κροατία βίωσαν έναν Δεκέμβριο θερμότερο κατά 3°C από το συνηθισμένο.

Μόλις δυο μήνες του περασμένου έτους κινήθηκαν στο αναμενόμενο φάσμα θερμοκρασιών για την Ιταλία, που κατέγραψε την υψηλότερη ανωμαλία όλων των εποχών στη θερμοκρασία της σε τρεις διαφορετικούς μήνες: τον Μάιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έσπασαν τα ρεκόρ μηνιαίων ανωμαλιών σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις.

Βόρεια και δυτική Ευρώπη βίωσαν επίσης παρατεταμένους και έντονους καύσωνες στη διάρκεια του έτους, ενώ μεγάλο μέρος της ηπείρου υπέφερε από ξηρασία. Οι εκπομπές άνθρακα ως αποτέλεσμα των θερινών πυρκαγιών ήταν οι υψηλότερες εδώ και 15 χρόνια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο καταγεγραμμένο έτος, ενώ τα οκτώ τελευταία χρόνια είναι συνολικά τα οκτώ θερμότερα που έχουν μετρηθεί ποτέ, σύμφωνα με την Copernicus. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2022 ήταν υψηλότερη κατά 1,2°C σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς (1850-1900).

Ο ρόλος του «Λα Νίνια»

Η αύξηση αυτή δεν επηρέασε το ίδιο ολόκληρο τον πλανήτη. Το φαινόμενο Λα Νίνια προκάλεσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή του Ειρηνικού, πράγμα που σημαίνει ότι για την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: