“Η Θρακική Διώρυγα, θα είναι η πιο σύντομη θαλάσσια οδός, μεταξύ Εύξεινου και Αιγαίου”

“Η Θρακική Διώρυγα, θα είναι η πιο σύντομη θαλάσσια οδός, μεταξύ Εύξεινου και Αιγαίου”

https://www.etsy.com/listing/804994360/bracelet-handmade-women-gold-plated

Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός           Επιμέλεια Πασχάλης Χριστοδούλου

Από παλιά, με το που διάβαζα, άκουγα ή έβλεπα μια ρήση, ο νους μου πήγαινε στην πιθανή της αντιστροφή, στον αντίθετο λόγο. Ο οποίος πολλές φορές ήταν ο ορθός, μια και ο καθιερωμένος, συχνά ήταν λανθασμένος.

Έτσι όταν η επίσημη ιστορία αναφέρονταν στον Τρωικό πόλεμο, εγώ έγραφα για την Τρωική εισβολή. Ποια ωραία Ελένη, και ποιο κλέψιμο από τον Πάρη, σημείωνα.

Αν υπήρχε κάποια ωραία, αυτή ήταν η Τρωική Γεωοικονομία και η γεωστρατηγική θέση της πόλης με τους, συγγενείς των Θρακών, Τρώες. Αυτήν εποφθαλμιούσαν οι Αχαιοί, όταν ξεκινούσαν την, μετά θυσιών, επιχείρηση εισβολής. Και ότι πίσω από αυτή βρίσκονταν η ανήθικη Γεωοικονομία, με στόχο το Τρωικό χρυσωρυχείο των Δαρδανελίων. Όπως επίσης, μετά από πολλούς αιώνες, διαμέσου των χερσαίων Δαρδανελίων και του πλωτού Έβρου ποταμού, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην ευρύτερη Βαλκανική.

Ανάλογες αντιστροφές κάνω και σήμερα. Π. χ. με το κείμενο για τη Θρακική Διώρυγα μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς, που ναι μεν για πρώτη φορά δημοσίευσα στα 2007 {1}, αλλά μόλις πρόσφατα το ίδιο γραπτό είδε το φως της δημοσιότητας, επαυξημένο και βελτιωμένο. Με την περί ουτοπίας, αν όχι ειρωνική κριτική την οποία δέχθηκε η δημοσίευσή του, έστω και αν αυτή ποσοστιαία ήταν μηδαμινή, εντούτοις επικαλείται και τη γνωστή παροιμία: “Ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγεια και κατώγια”. Η οποία πάντως, όπως μπορεί να αποδειχθεί, δεν είναι και για πάσα νόσο. Και επιπλέον, κάθε άλλο παρά ουτοπία είναι, αφού τόπος υπάρχει.

Οπότε εγώ, με βάση το ότι: “Εν αρχή ην ο λόγος”, επικαλούμαι την εξής αντεστραμμένη εκδοχή: “Χωρίς τα λόγια ούτε ανώγεια χτίζει κανείς ούτε κατώγια”. Με αποδέκτη της συγκεκριμένης παράφρασης, μια Βουλή βουβή, όσο και την ομώνυμη, άφωνη, βουβή και πάλι, Πολιτική Ελλάδα. Όπως η υπαρκτή εκδοχή της που επί δεκαετίες δεν διαθέτει λόγο. Ούτε λόγια ούτε και πολιτική.

Και αν το ζητούμενο είναι ο πολιτικός άνθρωπος, φτάνει κανείς να μνημονεύει την Αριστοτέλεια ρήση: “Άνθρωπος ζώο πολιτικό” ενώ για να το διευρύνω περισσότερο, μπορώ να προσθέσω ότι: “Με τα λόγια χτίζει κανείς μέχρι και απόγεια”. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι διαθέτει λόγο. Επόμενα και λόγια.

Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε φλυαρίες αλλά στο: “Oυκ εν τω πολλώ το ευ”. Και γιατί ο λόγος της πολιτικής, η ίδια η πολιτική είναι αυτή που ο Δημόκριτος έλεγε ότι συνιστά σπουδαία τέχνη.

Την πολιτική άλλωστε αναζητά κανείς, ώστε να εκφράσει έναν οραματισμό. Μια φαντασίωση. Και αν η προσδοκώμενη από πολλών ετών Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία είναι κάτι, τότε αυτό αφορά την ύπαρξη και την ανάδειξη της πολιτικής.

Και αυτά που χρειάζονται είναι δύο think tanks. Ένας συλλογικός Αριστοτέλης και ένας συλλογικός Δημόκριτος. Φορείς δηλαδή ανασκαφής, εντοπισμού και συγκομιδής αυτού του τόσο σημαντικού προϊόντος που γεννάει το ανθρώπινο πνεύμα.

Ποια όμως είναι τα απόγεια στη συγκεκριμένη περίπτωση της Θρακικής Διώρυγας;

Σπεύδω να απαντήσω: “Από την απογείωση της δημογραφίας και της ανάπτυξης, ως την ομώνυμη εκδοχή της τελευταίας, όχι μόνο στο…

Ποιοτική & Οικονομική VoIP Τηλεφωνία
Source link

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: