Η Βρετανία αποκλείει να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο

Η Βρετανία αποκλείει να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σε μια περίοδο που η έκρηξη της τιμής του καυσίμου αυτού προκάλεσε την πτώχευση πολλών μικρών διανομέων.

«Έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κουάσι Κουάρτενγκ, σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά τις επαφές που είχε σήμερα και χθες με πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, όπως με τις Centrica, Ovo, National Grid, EDF και SSE.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σβήσουν τα φώτα, ούτε θα αδυνατούν οι άνθρωποι να θερμάνουν τα σπίτια τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, η χώρα είναι σε καλή θέση, αφού διαθέτει διάφορες πηγές εφοδιασμού. Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αλλά και στις «άριστες» εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τη Νορβηγία, μια χώρα που θεωρείται πολύ αξιόπιστη.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι διανομείς φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρεοκοπήσουν δεν θα διασωθούν από το κράτος, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διακοπή της δραστηριότητάς τους. «Το να βγουν από την αγορά (ενέργειας) δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας πανικοβάλλει», υπογράμμισε, επιμένοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν οφείλουν να στηρίξουν εταιρίες με μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες αδυνατούν να αντέξουν στις αυξομειώσεις της τιμής του αερίου.

Γύρω στις 17.45 η τιμή του βρετανικού φυσικού αερίου, παράδοσης Οκτωβρίου, κατέγραφε αύξηση +15,23% σε σύγκριση με την προηγούμενη και πλησίαζε το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Από την αρχή του έτους η τιμή έχει αυξηθεί κατά 233% και από πέρσι κατά 517%.

-Οι ευάλωτοι καταναλωτές, προτεραιότητα της κυβέρνησης-

Σύμφωνα με τον Κουάρτενγκ, οι καταναλωτές που είναι ευάλωτοι στις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Λόγω της εκτόξευσης της τιμής, πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας χρεοκόπησαν ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι δεν θα βγάλουν τον χειμώνα, όπως η Bulb, η οποία έχει 1,7 εκατομμύριο πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μικροί πάροχοι φυσικού αερίου έχουν εγκλωβιστεί, ανάμεσα στην τιμή ρεκόρ για την αγορά του προϊόντος από τη μία και στο πλαφόν της τιμής για τη διάθεσή του από την άλλη. Από την 1η Οκτωβρίου πάντως οι λογαριασμοί για τους καταναλωτές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: