Ιατρικό Κέντρο Αθηνών | Οριστική λύση στην αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού με την καινοτόμο μέθοδο J-Plasma – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών | Οριστική λύση στην αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού με την καινοτόμο μέθοδο J-Plasma - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η ραγάδα πρωκτού είναι μια επώδυνη κατάσταση που αφορά στις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε σε ένα «σκίσιμο» στο βλεννογόνο του πρωκτού και «λύση» της συνέχειας αυτού, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τοπικού έλκους. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, πρόκειται για μία πολύ επώδυνη κατάσταση κατά τη διάρκεια της κένωσης, αλλά και ώρες μετά από αυτήν. Επιδημιολογικά, η ραγάδα πρωκτού εμφανίζεται σε αντίστοιχο ποσοστό και στα δύο φύλα και αφορά περίπου στο 15% περίπου του γενικού πληθυσμού..

Χαρακτηριστικό της πάθησης αυτής είναι ότι οι ασθενείς αποφεύγουν όσο μπορούν την κένωση, λόγω της οδυνηρής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, με άμεση συνέπεια τη σκλήρυνση των κοπράνων και τον, εκ νέου, τραυματισμό της πρωκτικής περιοχής. Επιπρόσθετα, η ραγάδα πρωκτού, μπορεί να οφείλεται σε:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Έντονη υπερτονία του έσω σφιγκτήρα της περιοχής
  • Εντερικές φλεγμονές
  • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος Crohn ή και
  • Ορισμένες καθημερινές συνήθειες.

Εκτός από τον οξύτατο πόνο, συνήθως συνυπάρχει κνησμός στην περιοχή και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης. Να σημειωθεί ότι, ο πόνος είναι αφόρητος και πολλές ώρες και μετά την κένωση.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται συνδυαστικά. Πραγματοποιείται από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από σαφές και, φυσικά, από την κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση, παρατηρείται ένα έλκος στο έξω στόμιο του πρωκτού και πολλές φορές είναι τόσο βαθύ που αποκαλύπτονται μέχρι και οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό της πάθησης, είναι και η λίαν επώδυνη δακτυλική εξέταση πάνω από τη ραγάδα και κυρίως κατά την 6η ώρα (αντιστοιχεί δηλαδή στη θέση 6 του καντράν ενός ρολογιού) του πρωκτικού δακτυλίου, σημείο όπου εντοπίζεται το 90% των ραγάδων.

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με βελτίωση της διατροφής που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των κενώσεων ή φαρμακευτική με τοπικές αλοιφές νιτρωδών. Και οι δυο μέθοδοι, βέβαια, έχουν φτωχά αποτελέσματα. Μέχρι πρόσφατα, η μέθοδος εκλογής για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης ήταν η χειρουργική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας κατέστη πλέον δυνατή μια νέα μέθοδος θεραπείας της ραγάδας με J-Plasma, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Αθηνών.

Η Κλινική Παθήσεων Πρωκτού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με Διευθυντή τον Γενικό Χειρουργό, απόλυτα εξειδικευμένο στις παθήσεις πρωκτού, Δρ….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: