Ιατρικοί μύθοι: 10 κοινοί για τις καρδιακές παθήσεις

Ιατρικοί μύθοι: 10 κοινοί για τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με το WorldHealthOrganization: Ευθύνεται για 17,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Ας δούμε μερικούς μύθους γύρω από τις παθήσεις της καρδιάς.
Οι νέοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις
Είναι αλήθεια ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά το 4-10% των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών, κυρίως στους άνδρες. Επιπλέον, είναι ο τρόπος με τον οποίο ζει κανείς ως παιδί, έφηβος και ενήλικας που θέτει τις βάσεις για την υγεία της καρδιάς του καθώς μεγαλώνει.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς και κορεσμένα λίπη ή το κάπνισμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς μεγαλώνει κανείς. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σήμερα χτίζουν τα θεμέλια για μια υγιέστερη καρδιά στη μετέπειτα ζωή.
Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση εάν έχουν καρδιακές παθήσεις
Αυτό είναι μύθος. Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση του καρδιακού μυός και στη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα.
Τον Αύγουστο του 2020, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο καθηγητής SanjaySharma, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία των κατευθυντήριων γραμμών, εξηγεί:

«Η πιθανότητα η άσκηση να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή ή καρδιακή προσβολή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Οι άνθρωποι που είναι εντελώς ανενεργοί και εκείνοι με προχωρημένες καρδιακές παθήσεις πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αρχίσουν να αθλούνται».
Κάποιος που παίρνει φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να τρώει ό, τι του αρέσει
Ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες, μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο που παίρνει στατίνες μπορεί να καταναλώσει τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη χωρίς περιορισμό.
Η χοληστερόλη είτε προέρχεται από τα τρόφιμαείτε παράγεται στο ήπαρ. Οι στατίνες εμποδίζουν ένα ένζυμο στο ήπαρ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή χοληστερόλης, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η μέσω τροφής χοληστερόλης μπορεί ακόμα να περάσει στο αίμα.

Εν ολίγοις, οι στατίνες μπορεί απλά να είναι σε θέση να παρακάμψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας κακής διατροφής, αλλά μια κακή διατροφή θα αυξήσει τον κίνδυνο άλλων ανεξάρτητων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: