Ηλεκτρονικά και οι γονικές παροχές – δωρεές ακινήτων

Γονικές παροχές ακινήτων

Ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι γονικές παροχές και οι δωρεές ακινήτων από τον Δεκέμβριο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εμπλουτίζουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Από τον περασμένο Ιούνιο, μέσω της πλατφόρμας myProperty γίνονται υποχρεωτικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων έναντι ανταλλάγματος, δηλαδή αγορές και πωλήσεις και η διαδικασία ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Λόγω φόρτου της πλατφόρμας και τους φόρου εργασίας των συμβολαιογράφων επειδή χρειάζονταν χρόνο για εξοικειωθούν με την πλατφόρμα δεν εντάχθηκαν από την αρχή και οι μεταβιβάσεις ακινήτων αιτία γονικών παροχών και δωρεών.

Με τις κατάλληλες προσαρμογές, η myProperty, θα διεκπεραιώνει από τον Δεκέμβριο και τις γονικές παροχές και τις δωρεές των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή με δωρεά κάποιο ακίνητό τους, δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν στην εφορία, αλλά μόνο στον συμβολαιογράφο, όπου και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια. Ειδικότερα, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε ακόλουθα βήματα:

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και του λήπτη ή γονέα και τέκνου
Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα τους στο myTaxisnet
Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται τη δήλωση
Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα από το taxisnet για την υποβολή της δήλωσης
Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ηλεκτρονικά (με κάρτα ή web banking)
Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου 
Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή
Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty
Δικαιολογητικά

Οι ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές, δεν σημαίνει, πως γίνονται χωρίς δικαιολογητικά, απλά τα προσκομίζουν στον συμβολαιογράφο και όχι στην Εφορία. Οι συμβαλλόμενοι όπως γονέας-τέκνο ή δωρητής και δωρολήπτης, υποχρεούνται να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά στον συμβολαιογράφο ή να τα αναζητεί ο συμβολαιογράφος, για όσα είναι εφικτό, μέσω της ηλεκτρονικής οδού.

Επίσης, η οικεία Εφορία, εντός 60 ημερών μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, αν διαπιστώσεις ελλείψεις τα οποία οι συναλλασσόμενοι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: