Ηλιόπουλος: «Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε»

Hλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει τώρα το πλιάτσικο στο Ταμείο Ανάκαμψης

Για ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα, για προφανή ανεπάρκεια των εναέριων μέσων και παντελή απουσία συντονισμού, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

   «Η πρώτη σκέψη μας αυτή τη στιγμή, είναι σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τη μάχη, στους χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όσους έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής», τόνισε.

   «Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι έχουμε τόσες φωτιές να έχουν ξεφύγει επί μέρες σε όλη τη χώρα, χωρίς να υπάρχει δυνατός αέρας, ότι η Βόρεια Εύβοια έχει σχεδόν σβηστεί από το χάρτη (έχουν καεί περίπου 200.000 στρέμματα) ότι η Αττική καίγεται πέντε μέρες, ενώ φτάσαμε η φωτιά να διατρέχει όλη τη Μάνη και να εκκενώνεται το Γύθειο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες».

   Επαναλαμβάνοντας τα ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη των εναέριω μέσων που καταγγέλλουν και πολίτες σημείωσε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, ο αρχηγός της πυροσβεστικής έλεγε ότι στην Εύβοια επιχειρούν 7 με 8 εναέρια μέσα, τη στιγμή που ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για 17». «Όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μέχρι και μεταξύ τους για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν, είναι λογικό να ανησυχούμε», υπογράμμισε. «Ή ο αρχηγός της πυροσβεστικής δεν γνωρίζει τον αριθμό που επιχειρεί, ή ο κ. Χαρδαλιάς λέει ψέματα», είπε.

   Όσον αφορά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο κ. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι «κατήργησε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ’18-’19». «Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο κατήργησε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ακύρωσε παράλληλα και τις 500 προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για τα δασαρχεία», επισήμανε.

   Τόνισε ακόμα, ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, μας δείχνουν για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και κάνουν ακόμα πιο επιτακτική τη συζήτηση για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε απέναντι στο περιβάλλον», λέγοντας συγκεκριμένα: «Ο νόμος Χατζηδάκη για το περιβάλλον – του οποίου την απόσυρση είχαν ζητήσει όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις – κατήργησε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε κυρωμένων δασικών χαρτών (…) Και όταν καταργείς τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, αντικειμενικά “κλείνεις το μάτι” στους καταπατητές»,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: