Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ένοχος για πάνω από 10 μορφές καρκίνου

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ένοχος για πάνω από 10 μορφές καρκίνου

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι οι καρκίνοι, για τους οποίους ευθύνονται οι τύποι Α του HPV, για τους οποίους υπάρχει εμβόλιο, όπως οι καρκίνοι του κόλπου, του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού, του στόματος, της γλώσσας, του ρινοφάρυγγα,του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και ίσως του οισοφάγου, αλλά και οι τύποι Β, για τους οποίους δεν υπάρχει εμβόλιο και ευθύνονται για καλοήθεις αλλά και -σπάνια- για κακοήθεις αλλοιώσεις στα νύχια και στα δάχτυλα.

Η ανάγκη να εμβολιαστούν κατά του HPV όχι μόνο τα παιδιά (κορίτσια και αγόρια) αλλά και οι ενήλικες, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «HPV, ένας ιός- δέκα καρκίνοι», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 35ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου.

Είναι εφικτή η εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας;

«Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει η δυνατότητα εξάλειψης του καρκίνου μήτρας. Ήδη, πριν από δύο χρόνια, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε έκκληση σε όλους να αναπτύξουν όποια δράση μπορούν καλύτερα για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας. Και το είπε αυτό γιατί, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, έχουμε τον τρόπο και τα μέσα για να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας. Και όταν λέμε να εξαλείψουμε, εννοούμε ότι είναι η νόσος που θα πλήττει λιγότερες από τέσσερις γυναίκες ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικόλογίας και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, ο οποίος ήταν στο προεδρείο του στρογγυλού τραπεζιού.

Στο ερώτημα αν «με τον εμβολιασμό κατά του HPV θα εξαλειφθεί μόνο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή και οι άλλοι που σχετίζονται με τον ιό», ο κ. Αγοραστός απάντησε: «Η λογική λέει ότι θα εξαλειφθούν ή, ακόμη κι αν δεν εξαλειφθούν, θα ελαττωθούν κατά πολύ και οι άλλοι. Επειδή ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας είναι κατά 99% οφειλόμενος στους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο, αυτός ο καρκίνος θα εξαλειφθεί. Ο καρκίνος του πρωκτού συσχετίζεται κατά 90%, του πέους κατά 50%, του στοματοφάρυγγα κατά 70%. Άρα στα ποσοστό αυτά θα υπάρξει η ανάλογη μείωση».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι πρόσφατα η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το σχέδιο στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου μήτρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, ο στόχος είναι όλες οι χώρες του κόσμου, μέχρι το 2030 να καταφέρουν να εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών, να κάνει ένα HPV τεστ το 70% των γυναικών 35-45 ετών και να τύχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: