ΗΠΑ – Εκλογές: Μπορεί ο Τραμπ να αντιστρέψει το κλίμα; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΗΠΑ - Εκλογές: Μπορεί ο Τραμπ να αντιστρέψει το κλίμα; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο δηλώνει ότι πλέον ανέρρωσε από τον κοροναϊό αλλά και ήδη ξεκίνησε το τελευταίο σπριντ πριν τις εκλογές ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να αλλάξει τον αρνητικό σε βάρος του συσχετισμό.

Βέβαια δεν είναι εύκολο αυτό που προσπαθεί να πετύχει. Για την ακρίβεια ο μόνος υποψήφιος που ήταν διαρκώς πίσω στις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις του Τύπου, μέχρι και τα ξημερώματα της επομένης των εκλογών, ήταν ο Χάρι Τρούμαν στις εκλογές του 1948, όταν ύστερα από έναν προεκλογικό μαραθώνιο 35.000 χιλιομέτρων, κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές διαψεύδοντας κάθε προγνωστικό.

Φραγκίσκος Κουτεντάκης : «Κρυφό χρέος οι 200.000 εκκρεμείς συντάξεις»

Βέβαια, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι εάν οι έρευνες γίνονταν τότε με καλύτερη μεθοδολογία, είναι πιθανό να είχαν προβλέψει την νίκη του Τρούμαν, κυρίως επειδή δεν υπολόγισαν τη δυναμική που ανέπτυσσε η προεκλογική του εκστρατεία όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών.

Πάντως ο ίδιος ο Τρούμαν είχε πανηγυρίσει τη νίκη κρατώντας την πρώτη έκδοση της Chicago Tribune που είχε τον τίτλο «Dewy Defeats Truman» (Ο Ντιούι κερδίζει τον Τρούμαν).

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι ο Τραμπ κυρίως θέλει να εκμεταλλευτεί την ιδιαιτερότητα του συστήματος των εκλεκτόρων, έτσι ώστε ακόμη και εάν χάσει την λαϊκή ψήφο (όπως άλλωστε έγινε και στις προηγούμενες εκλογές) να κερδίσει τις κρίσιμες Πολιτείες που θα του δώσουν πλειοψηφία στους εκλέκτορες.

Όμως, τώρα τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Πολιτείες που πήρε οριακά ο Τραμπ όπως το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβανία, με συνολικά 75 ψήφους εκλεκτόρων, τώρα δείχνουν να περνούν στα χέρια των Δημοκρατικών. Αντίστοιχα, οι Δημοκρατικοί δείχνουν να έχουν πιθανότητες να κερδίσουν την Αριζόνα και πιο δύσκολα τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο.

Καθόλου τυχαία, όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αρχίζουν και προβάλλουν την εικόνα ότι ο Μπάιντεν είναι πιθανό να κερδίσει, θεωρώντας πολύ δύσκολο να πετύχει την ανατροπή ο Τραμπ.

Ο κακός χειρισμός της ίδια της αρρώστιας

Παρότι ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους σε ζητήματα οικονομίας ως προς την πανδημία η εικόνα παραμένει αρνητική. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν ότι αρκετοί ψηφοφόροι του αποδίδουν ότι δεν μπόρεσε να πάρει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε για να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι εάν είχε πάρει και περισσότερα μέτρα προστασίας ο ίδιος είναι πιθανό να μην είχε κολλήσει και αρρωστήσει. Σε μια έρευνα της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: