ΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο – Τριτοκοσμικές εικόνες – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο - Τριτοκοσμικές εικόνες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Έπειτα από τέσσερις ημέρες απόλυτου χάους και 15 ψηφοφορίες, με πρωτοφανείς εικόνες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού πρώτα χρειάστηκε να προβεί σε εκτεταμένες παραχωρήσεις προς την «αντάρτικη» ομάδα των σκληροπυρηνικών δεξιών του κόμματος.

Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο, κατά τη 14η ψηφοφορία, όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή, προκαλώντας μια συμπλοκή με τον συνάδελφό του, επίσης Ρεπουμπλικανό, Μάικ Ρότζερς.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν ισχύουν οι κανόνες λειτουργίας του σώματος καθώς ακόμα δεν είχε υπάρξει εκλογή νέου προέδρου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σε real time και με ανοιχτά μικρόφωνα τις συναλλαγές που έγιναν προκειμένου ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών να βρεθεί στη θέση της Νάνσι Πελόζι.

Αυτό που, ωστόσο, δεν περίμεναν ποτέ να δουν ήταν το κεφαλοκλείδωμα που χρειάστηκε να γίνει στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή από την Αλαμπάμα, Μάικ Ρότζερς, προκειμένου να μην «βουτήξει από τον γιακά» τον συνάδελφό του από την Φλόριντα, Ματ Γκετζ, επειδή εκτίμησε ότι κάνει παζάρι σε βάρος του προκειμένου να επιτρέψει την εκλογή Μακάρθι.

Δείτε εικόνες και βίντεο

ΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο - Τριτοκοσμικές εικόνες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα OnlineΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο - Τριτοκοσμικές εικόνες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα OnlineΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο - Τριτοκοσμικές εικόνες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα OnlineΗΠΑ: Και κεφαλοκλείδωμα στο Κογκρέσο - Τριτοκοσμικές εικόνες - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Βαθιά πόλωση

Η πύρρειος νίκη του Μακάρθι, η οποία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου εδώ και πάνω από 160 χρόνια, κατέδειξε όμως και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν, δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον συνεχάρη, καλώντας τον να «κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών». «Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα», ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

«Είμαι χαρούμενος που τελείωσε», δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.

Πρόεδρος υπό… ομηρεία

Ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των «σκληροπυρηνικών», σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: