ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη: το δύσκολο τρίγωνο – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη: το δύσκολο τρίγωνο - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Είναι μια από τις βασικές πλευρές της εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν. Και ταυτόχρονα μία από τις πιο δύσκολες να εφαρμοστεί από το σύνολο των συμμάχων των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί η προσπάθεια των ΗΠΑ να οξύνουν τον ανταγωνισμό με την Κίνα, κυρίως με το να περιορίζουν τη δυνατότητά της να έχει ανεμπόδιστες επενδυτικές και οικονομικές σχέσεις με τις άλλες «δυτικές» οικονομίες, προϋποθέτει ότι και οι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μια τόσο σημαντική τομή.

Για τις ΗΠΑ η Κίνα εξελίσσεται σε μια ιδιότυπη «υπαρξιακή» οικονομική απειλή. Σε αντίθεση με μια ολόκληρη προηγούμενη φάση όπου ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας κινήθηκε θεωρώντας δεδομένες τις αυξανόμενες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, την αξιοποίησή της ως του «εργοστασίου του πλανήτη», της υποδοχής κινεζικών επενδύσεων αλλά και κινέζων φοιτητών και ερευνητών, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά: η Κίνα προσδιορίζεται ως ένας στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Και αυτή η τοποθέτηση αποτελεί στοιχείο συνέχειας ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και την κυβέρνηση Τραμπ.

Καλοκαίρι αποφάσεων για τον Μητσοτάκη – Ο πειρασμός της κάλπης, τα εργασιακά, τα μεγάλα έργα

Διάφορες δυναμικές κατατείνουν σε αυτή την κατεύθυνση: μέσα σε ένα όχι ιδιαίτερα μακρινό μέλλον η Κίνα θα έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από τις ΗΠΑ και άρα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Κάνει διαρκώς βήματα προόδου στην επιστημονική έρευνα και σταδιακά παύει να είναι μια χώρα που εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά αναζητά να βρεθεί στην επιστημονική πρωτοπορία. Προάγει, μέσα από τη στρατηγική «μία ζώνη – ένας δρόμος» τη δική της εκδοχή παγκοσμιοποίησης προσπαθώντας να διαμορφώσει και τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάνει βήματα, σε συντονισμό με τη Ρωσία, στην κατεύθυνση μιας «ευρασιατικής ολοκλήρωσης», τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτική επίπεδο.

Συνολική ανάσχεση της Κίνας και όχι μόνο «εμπορικός πόλεμος»

Σε αυτό το φόντο, η αμερικανική στρατηγική αποσκοπεί σε ένα είδος «ανάσχεσης» της Κίνας, περισσότερο οικονομικής παρά γεωπολιτικής, με διάφορα μέσα: τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε κρίσιμες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την παραπέρα εξάπλωση των κινεζικών επιχειρήσεων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, την αποτροπή, άμεσα και έμμεσα χωρών από το να διευκολύνουν τις κινεζικές επενδύσεις, και την προσπάθεια να μην αναλαμβάνουν κινεζικές επιχειρήσεις μεγάλες επενδύσεις ιδίως σε ζητήματα υποδομών.

Το ενδιαφέρον στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: