ΗΠΑ: Παγώνει με απόφαση εφετείου το πρόγραμμα προστασίας των «Ονειροπόλων»

ΗΠΑ: Παγώνει με απόφαση εφετείου το πρόγραμμα προστασίας των «Ονειροπόλων»

Ομοσπονδιακό τριμελές εφετείο έκρινε χθες Τετάρτη παράνομο το πρόγραμμα-φάρο της περιόδου του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία για την προστασία των Dreamers («Ονειροπόλων»), μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά, απόφαση πάντως που δεν στερεί τα δικαιώματα όσων είναι ήδη δικαιούχοι.

Οι εφέτες επιβεβαίωσαν πρωτόδικη απόφαση, που περιορίζει το εύρος του προγράμματος, εμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε υποβολή νέας αίτησης, πάντως διατήρησαν το καθεστώς των σχεδόν 600.000 νέων που ωφελούνται ήδη.

Το εφετείο επέστρεψε το ζήτημα σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ιδίως τη φροντίδα να μελετηθεί η νέα εκδοχή του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο.

Με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι η απόφαση του εφετείου «αφήνει τις ζωές των Ονειροπόλων ξεκρέμαστες». Η απόφαση «είναι αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών αντιπροσώπων πολιτειών που κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι για να στερηθούν οι δικαιούχοι του DACA τα μέτρα προστασίας και τις άδειες εργασίας που εξασφάλισαν πολλοί από αυτούς εδώ και πάνω από μια δεκαετία», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

«Είναι επιτέλους καιρός το Κογκρέσο να υιοθετήσει μέτρα μόνιμης προστασίας για τους Ονειροπόλους, συμπεριλαμβανομένης μιας οδού προς την απόκτηση της υπηκοότητας», έκρινε.

Το πρόγραμμα, που άρχισε να εφαρμόζεται το 2021, όταν ήταν ακόμη πρόεδρος ο κ. Ομπάμα, έχει σκοπό να προστατεύονται από την απέλαση οι «Ονειροπόλοι», που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά και ζουν έκτοτε στη χώρα.
Αλλά ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το ακύρωσε το 2017, προκαλώντας τεράστια αβεβαιότητα για τους νέους αυτούς κάτω των 30 ετών. Τον Ιούνιο του 2020 όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να το επικυρώσει, βαρύ πολιτικό χτύπημα για τον Ρεπουμπλικάνο.

Ωστόσο, βασίζοντας την απόφασή του σε διαδικαστικά ζητήματα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκλεισε οριστικά τη δικαστική μάχη.

Τον Ιούλιο του 2021, δικαστής έκρινε εν μέρει παράνομο το πρόγραμμα, κρίνοντας πως ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Ομπάμα προέβη σε υπέρβαση εξουσίας θεσπίζοντάς το με διάταγμα, αφού η μεταρρύθμιση που επιδίωκε δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο. Αυτή ακριβώς η απόφαση, που αμφισβητούσε δικαστικά η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιβεβαιώθηκε χθες.

Ο ένας από τους εφέτες είχε διοριστεί από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και οι άλλοι δύο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόγραμμα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: