ΗΠΑ: Τα συνταγματικά απρόοπτα των προεδρικών εκλογών – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΗΠΑ: Τα συνταγματικά απρόοπτα των προεδρικών εκλογών

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ συνήθως γίνεται γνωστό ήδη το βράδυ των εκλογών. Ακουλουθεί η ομιλία του ηττημένου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Φέτος όμως στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά.

Koρωνοιός: Αποκαλυπτικοί πίνακες – Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα τον Οκτώβριο

Εξαιτίας της μεγάλης τάσης για επιστολική ψήφο και λόγω κορωνοϊού η εκλογική διαδικασία και η καταμέτρηση των ψήφων ενδέχεται να πάρει μέρες, μπορεί και εβδομάδες. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών ότι δεν εμπιστεύονται την επιστολική ψήφο αλλά και τις δηλώσεις Τραμπ ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, η κατάσταση προδιαγράφεται μάλλον χαοτική.

Προεδρικές εκλογές εν καιρώ πανδημίας

Σε πολλές πολιτείες η συλλογή και καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδεςΣε πολλές πολιτείες η συλλογή και καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες

Οι New York Times γράφουν ότι  81,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ψηφίσουν επιστολικά. Για κάποιες πολιτείες, όπως το Κολοράντο, η Γιούτα, η Ουάσιγκτον ή η Χαβάη αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού η επιστολική ψήφος είναι συνήθης πρακτική. Άλλες όμως πολιτείες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες μέρες για την συλλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με την Washington Post περίπου 4 μέρες. Η Έντι Γκόλντενμπεργκ, καθηγήτρια Δημόσιας Πολιτικής  στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχει εμπιστοσύνη παρόλα αυτά στην αμερικανική διοίκηση και εκτιμά: «Αυτό που μπορώ να πω για όσους εργάζονται για τις αμερικανικές εκλογές είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους με αφοσίωση. Οι γραμματείς και οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόμματος που υποστηρίζουν, είναι επαγγελματίες. Δούλεψαν πολύ σκληρά για να προετοιμάσουν αυτές τις εκλογές. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες που είδαμε σίγουρα σε προκριματικές δεν θα υπάρξουν».

Στην πράξη οι πολιτείες των ΗΠΑ καταμετρούν πολύ περισσότερα ψηφοδέλτια στις προεδρικές από ό,τι στις προκριματικές εκλογές. Σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες, τις λεγόμενες swing states, όπως η Βόρεια Καρολίνα ή η Πενσυλβανία, οι εκλογικές αρχές έχουν ήδη παρατείνει την ημερομηνία συλλογής ψηφοδελτίων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αλλά και σε πολιτείες, που δέχονται επιστολικές ψήφους αυστηρά μέχρι την 3η Νοεμβρίου, ενδέχεται η καταμέτρηση να κρατήσει εβδομάδες, όπως στην Αριζόνα το 2018. «Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις» αναφέρει η Έντι Γκόλντενμπεργκ.

Αμφιβολίες Τραμπ για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήσου

Και ο Τραμπ ψηφίζει επιστολικά... ωστόσο δεν εμπιστεύεται την επιστολική ψήφοΚαι ο Τραμπ ψηφίζει επιστολικά… ωστόσο δεν εμπιστεύεται…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: