Ισπανία: Πέθανε ο Ν. Ρεντόντο, ιστορική φυσιογνωμία του ισπανικού συνδικαλισμού

Logo Image

Πέθανε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 95 ετών ο Νικολάς Ρεντόντο,  πρώην ιστορικός ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα στα τέλη της δικτατορίας του Φράνκο και στις αρχές της δημοκρατία.

“Ο Ρεντόντο ήταν μια μορφή του συνδικαλισμού στην Ισπανία, στη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας, της μετάβασης και της δημοκρατίας”, ανέφερε σε ανακοίνωση η UGT η Γενική Ένωση Εργαζομένων , ηγέτης της οποίας διετέλεσε για πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέτισε φόρο τιμής στο Twitter “σε μια σημαντική μορφή της ιστορίας της δημοκρατίας μας” και “‘ένα παράδειγμα του αγώνα για την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κράτους πρόνοιάς μας”.

Γεννημένος το 1927 στο Μπαρακάλντο, στη Χώρα των Βάσκων (βόρεια Ισπανία), σε μια οικογένεια εργατών, ο Ρεντόντο διετέλεσε γενικός γραμματέας της UGT από το 1976 έως το 1994, αλλά ήταν ήδη ηγέτης του συνδικάτου στην παρανομία από το 1971, υπό τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975).

Μέλος της UGT και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) από το 1945, “είχε συλληφθεί και διωχθεί από τη δικτατορία του Φράνκο πολλές φορές λόγω των πολιτικών και συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων του”, ανέφερε το UGT, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές.

Το 1974, αρνήθηκε να αναλάβει την ηγεσία του PSOE στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, που ήταν τότε παράνομο στην Ισπανία, στη Σιρέν της Γαλλίας, αφήνοντας τη θέση για τον Φελίπε Γκονθάλεθ, που έγινε πρωθυπουργός το 1982.

Η ρήξη

Όμως, μετά την άνοδο στην εξουσία του PSOE, άρχισε σταδιακά να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση του Φελίπε Γκονθάλεθ, εκτιμώντας πως δεν αποκρινόταν στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η ρήξη επήλθε το 1987, όταν και παραιτήθηκε από την έδρα του ως σοσιαλιστής βουλευτής αφού ψήφισε κατά του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1988, διοργάνωνε, μαζί με το άλλο μεγάλο ισπανικό συνδικάτο, τις Εργατικές Επιτροπές (CC.OO, προσκείμενες στο Κομμουνιστικό Κόμμα), γενική απεργία κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που παρέλυσε τη χώρα.

Ο Ρεντόντο παραιτήθηκε από την ηγεσία της UGT και αποσύρθηκε από την πολιτική και τον συνδικαλισμό το 1994.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: