Ισραήλ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Τα κόμματα που συμμετέχουν και η κατανομή των υπουργείων

Ισραήλ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Τα κόμματα που συμμετέχουν και η κατανομή των υπουργείων

Mε μία χειραψία ο «βασιλιάς» του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου έδωσε το στέμμα στο άλλοτε πολιτικό του τέκνο, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κέρδισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης στη Κνεσέτ, προχωρώντας στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού οκτώ κομμάτων.
Η 36η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει 28 υπουργούς και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε αριθμό υπουργών στην ιστορία της χώρας (η προηγούμενη κυβέρνηση Νετανιάχου είχε 36 υπουργούς).

Επιπλέον, χαρτοφυλάκιο λαμβάνουν οκτώ γυναίκες, αριθμός ρεκόρ σε κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, όπως σχολιάζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Αφού ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης του κόμματος «Yamina» και ο πρώην τηλεοπτικός σταρ, Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης , επικεφαλής του κόμματος «Yes Atid», βάζουν τέλος σε δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν οδηγήσει σε σταθερή κυβέρνηση.
Στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ συμμετέχουν οκτώ κόμματα (δύο αριστερά, δύο κεντρώα, τρία δεξιών και ενός αραβικού) κάτι που μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πολιτική ιστορία του Ισραήλ.

Αξιοσημείωτο είναι πως, την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει σε αυτή, ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν.

Αυτή τη φορά το αραβικό κόμμα «Ra’ am» υπό τον Μάνσουρ Αμπάς έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Μπένετ και Λαπίντ.

Τα οκτώ κόμματα κόμματα θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με τους «Τimes οf Israel», είναι:

– Το κεντρώο «Yesh Atid» του Γιαίρ Λαπίντ (17 έδρες) το ακροδεξιό «Yamina» (6 έδρες) του Ναφτάλι Μπένετ, το κεντροδεξιό «Μπλε-Λευκό» (Kakhol lavan») με ηγέτη τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς (8 έδρες), το εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beytenu» (επτά έδρες), το δεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Γκιντεόν Σάαρ «Νέα Ελπίδα» (6 έδρες), το Εργατικό Κόμμα «Parti travailliste» το αριστερό κόμμα «Meretz» (έξι έδρες) και το αραβικό κόμμα «Ράαμ» (Ενωμένη Αραβική Λίστα) υπό τον Μανσουρ Αμπάς (4 έδρες).

– Τα ισραηλινά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι Άραβες βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου, αν και αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ, που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση, τελικά συμφώνησαν στον…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: