Ισραήλ: Πώς φτάσαμε στην «εκθρόνιση» Νετανιάχου – Οι… εύθραυστες συμμαχίες και η εναλλασσόμενη πρωθυπουργία

Ισραήλ: Πώς φτάσαμε στην «εκθρόνιση» Νετανιάχου - Οι... εύθραυστες συμμαχίες και η εναλλασσόμενη πρωθυπουργία

Πρωταγωνιστές, οι ηγέτες του κεντρώου κόμματος «Yesh Atid», Γιαΐρ Λαπίντ, και του κόμματος «Γιαμίνα», Ναφτάλι Μπένετ. Η νέα κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη κερδίσει τον χαρακτηρισμό «αφύσικη συμμαχία» και «αταίριαστος γάμος», αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού πρόκειται για μία ετερόκλητη συμμαχία οκτώ κομμάτων.
Παρά τις διαφορές τους, όμως, μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την επιθυμία να εκθρονίσουν τον Μπένιαμιν Νετανιάχου. Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Ο παντοδύναμος «Μπίμπι» πάει στην αντιπολίτευση μετά από 12 έτη στο τιμόνι της χώρας. Επίσης, πρώτη φορά παλαιστινιακό κόμμα θα βρεθεί σε κυβερνητικό σχηματισμό, ενώ οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κομμάτων θα αναλάβουν εκ περιτροπής την πρωθυπουργία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο ηγέτης του κόμματος «Γιαμίνα», Μπένετ, θα γίνει πρώτα πρωθυπουργός και στο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να αντικατασταθεί στην πρωθυπουργία από τον Λαπίντ. Αυτό φυσικά, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα αντέξει έως το 2023.

Ο Νετανιάχου, έχοντας ακόμα λίγες ημέρες στη διάθεσή του, αναζητεί τρόπους να υπονομεύσει τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την ιδέα να παραιτηθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματός του και να τον αντικαταστήσει ένας από τους βουλευτές του. Στόχος του είναι να αποτρέψει βουλευτές δεξιών κομμάτων να συνεργαστούν με τον Λαπίντ.
Ο εκτοπιζόμενος από την εξουσία Νετανιάχου είχε κερδίσει το προσωνύμιο «εφτάψυχος». Και αυτό επειδή, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, είχε καταφέρει να υπερκεράσει κάθε αντίπαλο και εμπόδιο. Ο Λαπίντ αποκαλείται περιπαικτικά «Τζορτζ Κλούνεϊ», λόγω της τηλεοπτικής δημοσιογραφικής καριέρας του, καθώς και της απήχησης που έχει στο γυναικείο φύλο.

Γεννημένος το 1963 στο Τελ Αβίβ, είναι μέλος γνωστής οικογένειας. Ο πατέρας του Γιόσεφ, γνωστός ως Τόμι, ήταν επίσης έγκριτος δημοσιογράφος, επιζών του Ολοκαυτώματος και επικεφαλής ενός κεντρώου κόμματος με προσανατολισμό την αποδέσμευση της πολιτικής από τη θρησκεία. Είχε, μάλιστα, διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.

Η μητέρα του Σουλαμίτ ήταν επίσης δημοσιογράφος, δημοφιλής συγγραφέας και μία εκ των ιδρυτών της εφημερίδας «Maariv», η οποία άρχισε να εκδίδεται το 1948. Στο παρελθόν ήταν η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ, αλλά σήμερα έχει υποστεί κυκλοφοριακή καθίζηση.

Ο Λαπίντ μεγάλωσε σε αυτό το προνομιούχο και γεμάτο ερεθίσματα περιβάλλον. Περνούσε τα απογεύματα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: