Ιστορική πρωτιά για την Ακροδεξιά; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ιστορική πρωτιά για την Ακροδεξιά;

Η τελευταία δημοσκόπηση για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) την Παρασκευή ήταν κάπως καθησυχαστική για τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Ράινερ Χάσελοφ: μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ το κόμμα του φαίνεται να προηγείται με 28%, ενώ η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ακολουθεί με διαφορά τεσσάρων μονάδων, στο 24%.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ΒΗΜΑ: Τα «κλειδιά» της λύσης

Στην τρίτη θέση παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 11%, πιο πίσω η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι με 11%, 9% και 8% αντιστοίχως. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, ο Χάσελοφ θα πανηγυρίσει την επανεκλογή του και θα συνεχίσει να ηγείται τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Αυτή η συνεργασία μάλλον δεν είναι ιδανική, αλλά είναι η μοναδική που μπορεί να κρατήσει εκτός κυβέρνησης τους εθνολαϊκιστές της AfD.

Ωστόσο άλλη δημοσκόπηση, λίγες ώρες πριν, που είχε διενεργήσει το Ινστιτούτο INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, έδινε μία εντελώς διαφορετική εικόνα: για πρώτη φορά η AfD έβγαινε πρώτο κόμμα με 26%, έναντι 25% των Χριστιανοδημοκρατών. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) κατακτούσε την τρίτη θέση με 13%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έπεφταν στο μονοψήφιο ποσοστό του 9%. Εάν τυχόν επαληθευθεί αυτή η πρόγνωση, οι εθνολαϊκιστές θα επιτύχουν μία μεγάλη νίκη και ίσως αναδείξουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, πρωθυπουργό σε ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Μόνο μία ετερόκλητη κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, SPD, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) θα μπορούσε να τους σταματήσει. Ήδη στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, η AfD είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Το «ταμπού» της  συγκυβέρνησης με τους ακροδεξιούς

Ράινερ Χάσελοφ, πρωθυπουργός Σαξονίας-ΆνχαλτΑπό το 2011 κυβερνά στο Μαγδεμβούργο ο χριστιανοδημοκράτης Ράινερ Χάσελοφ

Επικεφαλής του εθνολαϊκιστικού κόμματος στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ είναι ο 55χρονος Όλιβερ Κίρχνερ, πρώην μηχανικός και έμπορος αυτοκινήτων. Aνήκει στην αποκαλούμενη «Πτέρυγα», την πιο ακραία ομάδα στελεχών της AfD, η οποία επισήμως έχει διαλυθεί, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μέσα στο κόμμα. Μετριοπαθή στελέχη όπως ο ευρωβουλευτής και συμπροεδρεύων της AfD Γιοργκ Μόιτεν είναι ανεπιθύμητα για την «Πτέρυγα», γι αυτό ο Μόιτεν παραμένει άφαντος σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συγχρωτισμό τοπικών στελεχών της AfD με ακροδεξιές οργανώσεις και αναφέρουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: