Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Logo Image

Δύο μηνύματα θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γαύδο, όπου παρέστη για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο νησί- και νοτιότερο άκρο της Ελλάδας- σε 26 χρόνια.

Το πρώτο ήταν μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας. «Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης.

«Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε.

Το δεύτερο ήταν ευρύτερο, «κοιτάζοντας» προς την Άγκυρα. «Βρισκόμαστε, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου», είπε για να τονίσει έπειτα: «Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «δύναμη ειρήνης» αλλά και «δύναμη αυτοπεποίθησης». «Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία», υπογράμμισε.

«Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας», είπε επίσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή. «Εδώ, δυτικά από την Γαύδο, έχουν ξεκινήσει -επί δικής μας Κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- για πρώτη φορά, έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει», δήλωσε καλώντας όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος, αλλά ειδικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: