Κ. Μητσοτάκης: Να χτίσουμε ένα μέλλον στο οποίο οι επόμενες γενιές θα κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια

Κ. Μητσοτάκης: Να χτίσουμε ένα μέλλον στο οποίο οι επόμενες γενιές θα κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια

«Οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέλλον δικαιοσύνης, όπου οι άνθρωποι και η φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά και γόνιμα. Ένα μέλλον, στο οποίο οι επόμενες γενιές θα κοιτάζουν πίσω με υπερηφάνεια για τα όσα εμείς καταφέραμε. Θα είναι μια μάχη σίγουρα δύσκολη. Την οποία, όμως, δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε» τονίζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα «El País», με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός προτείνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη σκιά της κλιματικής κρίσης, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον.

Στο άρθρο του, με τίτλο «Τι θα σκεφτούν για εμάς; Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται εκτενώς στις καταστροφές που βιώνει ο πλανήτης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, επισημαίνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής των κρατών μελών του νότου της ΕΕ καλείται να εισηγηθεί λύσεις, οι οποίες δεν θα αφορούν μόνον τον ιστορικό του μέλλοντος, όσο την παρούσα και τις επόμενες γενιές.

«Κάτι που βεβαιώνει η εμπειρία του φετινού καλοκαιριού στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, οι οποίες δοκιμάστηκαν ταυτόχρονα από φωτιές και πλημμύρες» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ευθυγράμμιση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην κατεύθυνση της κλιματικής προσαρμογής και της κλιματικής ουδετερότητας, την επιτάχυνση υποδομών απαλλαγμένων από την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, άμεση αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές, καθώς και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνολογιών. Τέλος, θεωρεί πολύ σημαντικό τον συντονισμό κοινών δράσεων και μέσων επέμβασης, τον έλεγχο της υπεραλίευσης, τη διαχείριση ανάκαμψης τουρισμού με βάση τα νέα μοντέλα μετά την Covid, και την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού στην ισπανική εφημερίδα «El País» έχει ως εξής:

«Η Μεσόγειος αποτελεί λίκνο ιστορικών πολιτισμών με κοινό στοιχείο τους τη ριζοσπαστική σκέψη, τους υψηλούς στόχους και τη διαρκή δράση. Είναι αυτοί που συνέβαλαν ώστε η ανθρωπότητα να κινείται προς τα εμπρός, μέσα στους αιώνες. Και αυτή η αναμορφωτική τους επιρροή παραμένει ισχυρή ακόμα και σήμερα.

Στο φως της ίδιας παράδοσης των μεσογειακών λαών κινείται και η σημερινή Συνάντηση της Αθήνας, που φιλοξενεί τους αρχηγούς κρατών και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: