Κ. Μητσοτάκης: Nα είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας

Κ. Μητσοτάκης: Nα είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα ενημερώσει εκτάκτως τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την Πρόεδρο της Βουλής Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χθεσινή «ήταν μια σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη» καθώς «για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος».

«Μετά το δράμα και την τραγωδία του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε δύο βασικές παραδοχές. Η πρώτη ήταν ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και η δεύτερη παραδοχή ήταν το απαραβίαστο των συνόρων. Δυστυχώς και οι δύο αυτές παραδοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, διελύθη μετά την χθεσινή επέμβαση, εισβολή, της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε.

Τόνισε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «επέδειξε ενότητα και ομοψυχία, λαμβάνοντας χθες αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά την ρωσική οικονομία» και πρόσθεσε πως αναμφίβολα «είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις». «Όμως το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα» δήλωσε.

Επεσήμανε παράλληλα πως «αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρότασή του να επεξεργαστεί και να καταθέσει η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηριχθούν καταναλωτές και επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή. «Αναμένουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» είπε.

Διαβεβαίωσε επιπλέον πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, «και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα δεχθούν έντονες προσφυγικές ροές». «Όπως αυτές οι χώρες μας βοήθησαν όταν η Ελλάδα δέχθηκε τη δική της επίθεση στα σύνορά μας στον Έβρο, έτσι πρέπει κι εμείς να σταθούμε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, για να μπορέσουν να υποδεχθούν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: