Κ. Σακελλαροπούλου: Το 2022 θα είναι έτος αισιοδοξίας και ανάτασης

Κ. Σακελλαροπούλου: Το 2022 θα είναι έτος αισιοδοξίας και ανάτασης

Με αναφορά στην πανδημία και προτροπή για μαζικό εμβολιασμό ξεκινά την εορταστική δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμός της κοινωνίας, κάνει μίνι ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, μιλά και για τα εθνικά θέματα και τονίζει τις «μεγάλες προοπτικές μας. Αξιοποιώντας τη θεσμική μας παράδοση και αφήνοντας όσα μας κράτησαν πίσω».

Αναλυτικά, στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον κόσμο. Η πανδημία εξακολουθεί να μας πληγώνει και να αναστέλλει την κανονικότητα της ζωής μας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμετράται με τα όριά του, σε καταστάσεις εξαιρετικές και απρόβλεπτες, καθώς οι διαδοχικές μεταλλάξεις του ιού μεταβάλλουν τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ούτε απροστάτευτοι. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα, ιδίως απέναντι στη βαριά και επικίνδυνη μορφή της νόσου. Θωρακίζει τη δημόσια υγεία και διασφαλίζει τη δυνατότητα των γιατρών και των νοσηλευτών να μας παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Είναι το πιο ισχυρό μας όπλο για να νικήσουμε τον ιό. Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και δική μας. Αφορά την κοινωνική και την ατομική μας ηθική, με επίκεντρο τον σεβασμό στον πλησίον και το γενικό καλό.

Ζούμε στην εποχή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων, αλλά και των επώδυνων αντιθέσεων. Οι ορίζοντες της ελευθερίας μας διευρύνονται και ο ρυθμός του βίου επιταχύνεται διαρκώς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας καταργεί τους εδαφικούς περιορισμούς και απελευθερώνει τις υπηρεσίες και τα παγκόσμια δίκτυα της εκπαίδευσης και της εργασίας. Δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικότητας και οικειότητας. Μετέχουμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον πολλαπλών επιλογών και κοινωνικής κινητικότητας. Σε συνθήκες κοσμοπολιτισμού που παράγουν πρωτόγνωρες προκλήσεις, εμπειρίες και ευκαιρίες και εμπεδώνουν έναν κοινό, σχεδόν οικουμενικό, τρόπο ζωής.

Παράλληλα, όμως, οι ανισότητες οξύνονται και οι βεβαιότητές μας κλονίζονται. Η οικονομική κρίση δοκίμασε τις παροχικές δυνατότητες του Κράτους και τις υλικές μας αντοχές, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων. Οι αυξημένες ροές των μεταναστών και των προσφύγων προκάλεσαν ιδιαίτερες εντάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, σε ορισμένα κράτη, κλιμακώνονται σε ευθείες αμφισβητήσεις του Κράτους Δικαίου. Οι καταστροφικές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: