Κ. Σκρέκας: Η ενεργειακή κρίση μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να αντιμετωπιστεί

Κ. Σκρέκας: Η ενεργειακή κρίση μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να αντιμετωπιστεί

«Οι προτάσεις των “6” σημείων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και οι προτάσεις που εμείς ως υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών αντίστοιχα έχουμε καταθέσει στα Συμβούλια Υπουργών είναι μέτρα που μπορεί να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της κύρωσης των τριών ενεργειακών συμφωνιών.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που έχει καταθέσει προτάσεις γιατί δεν μπορεί ένα κράτος από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την ενεργειακή κρίση αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσης είπε ότι «όποιος αποκρύπτει αυτή την διάσταση, είναι εκείνος που προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να κρύψει τη δική του αδυναμία σε προτάσεις».

Επισήμανε πως ο πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν νέα πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, αγροτών, μικρών-μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέτρα για τις νέες αυξήσεις τιμών ενέργειας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σκρέκας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για ανυπαρξία προτάσεων λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, ιδρύοντας -πρώτη από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη- το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και διαθέτοντας μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων λογαριασμών ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές και επιχειρήσεις χωρίς βέβαια αυτό δυστυχώς να είναι αρκετό.

Χαρακτήρισε «κάλπικα τα δάκρυα και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε και έκλεισε τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ» λέγοντας ότι «κατά τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Από 19.000 ΜWh το 2015 μειώθηκε στις 10.000 MWh. Τα οκτώ από τα δώδεκα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ αποσύρθηκαν πριν από το 2019».

Επίσης επισήμανε πως «τα πέντε χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επενδύθηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ενώ τα τρία χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν επενδυθεί 80 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και των τελευταίων λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια». Προσέθεσε επίσης πως «εάν είχε παραμείνει για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αυτά τα λίγα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: