Καίγεται όλη η Ευρώπη – Τριπλάσιες πυρκαγιές φέτος | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Καίγεται όλη η Ευρώπη – Τριπλάσιες πυρκαγιές φέτος | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Ευρώπη καθώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, το 2021 θα καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.
Μάλιστα αναμένεται να είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών την ίδια στιγμή που και στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι καταστροφές είναι τεράστιες ως αποτέλεσμα και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δείχνουν ότι φέτος έχουν καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλάσιες μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020, ενώ οι καμένες εκτάσεις είναι αυξημένες κατά 94%.

Όταν οι φλόγες περικύκλωσαν την Αττική

Τα προηγούμενα 12 χρόνια, την περίοδο έως τις 7 Αυγούστου, εκδηλώνονταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο 473 φωτιές, οι οποίες συνολικά έκαιγαν 148.256 εκτάρια γης. Φέτος, το ίδιο διάστημα, τα περιστατικά έχουν ανέλθει στα 1.210 ενώ οι κατεστραμμένες περιοχές αντιστοιχούν σε σχεδόν 287.960 εκτάρια.

Ο Copernicus έχει ανακοινώσει επίσης ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και τρίτος θερμότερος παγκοσμίως. Η μέση θερμοκρασία στη Γηραιά Ήπειρο μετρήθηκε 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω το μέσο επίπεδο της περιόδου 1991-2020.

Ενδεικτικό της δριμύτητας της φετινής αντιπυρικής περιόδου στην ΕΕ είναι ότι την περίοδο 2008-2020 οι καμένες εκτάσεις ολόκληρου του έτους υπολογίζονταν, μεσοσταθμικά, σε περίπου 295.500 εκτάρια. Το 2021 θα φτάσει τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών ενώ βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Αυγούστου.

Εκτός από καταστροφικές πυρκαγιές, το φετινό καλοκαίρι έχει σημαδευτεί επίσης από τις πολύνεκρες πλημμύρες, με εκατοντάδες νεκρούς, στην Γερμανία, την Κίνα και στο Βέλγιο. ΣημειώνεταΙ ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε πριν δύο εβδομάδες ότι έχει ζητήσει την ανάπτυξη συστήματος που θα στέλνει ειδικές ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως λειτουργεί το «112» στην Ελλάδα.

Τα κράτη της νότιας Ευρώπης είναι παραδοσιακά πιο ευάλωτα όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2021 είναι σαφώς χειρότερο σε πολλές χώρες.

Καίγονται πολλές χώρες

Ήδη στην Ιταλία, την Γαλλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία οι καμένες εκτάσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο της προηγούμενης δωδεκαετίας, ενώ παραπλήσια είναι η εικόνα και στον αριθμό των μεγάλων δασικών φωτιών.

Μόνο στην Ιταλία έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 360 φωτιές που η κάθε μία έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: